TÉMA

Lučina

Lokální bouřka zaplavila Slezsko, Stonávka krátce vystoupala na třetí stupeň

Prudké deště zasáhly ve středu večer východní část Moravskoslezského kraje. Hasiči čerpají vodu ze zatopených sklepů, na třetí stupeň povodňové aktivity dočasně vystoupala Stonávka v Hradišti. Během noci se vrátila k normálu.
24. 8. 2022Aktualizováno25. 8. 2022, 05:27|

Meteorologové zpřísnili výstrahu kvůli dešti v Beskydech, hrozí rozvodnění menších toků

Meteorologové zpřísnili výstrahu v souvislosti s velmi vydatným deštěm v Beskydech. Za dvanáct hodin tam může spadnout až sto milimetrů vody, hrozí rozvodnění menších toků. Hladiny by mohly vystoupat na první povodňový stupeň. Výjimečně mohou dosáhnout i na druhý. Platí proto také povodňová bdělost. V okolí Hřenska, kde hasiči bojují už týden s rozsáhlým požárem, nebude pršet pravděpodobně vůbec. V této části Ústeckého kraje naopak až do odvolání zůstává v platnosti výstraha před vznikem požárů, sdělil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).
31. 7. 2022Aktualizováno31. 7. 2022, 14:44|

V Česku padaly rekordy. Nejvyšší teploty naměřili v Jeseníku

Větrné, ale zároveň velmi teplé bylo nedělní počasí v Česku. Na několika místech se teploty dostaly přes 15 stupňů Celsia. Nejtepleji bylo v Jeseníku, kde meteorologové naměřili šestnáct stupňů. Teplotní rekordy pro 6. prosinec padly na čtyřech desítkách dlouhodobě měřících stanic, sdělil pracovník Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).
6. 12. 2020|

Havířov bude mít od začátku srpna sdílenou lednici. Průměrný Čech totiž vyhodí 80 kilo jídla ročně

Na začátku srpna tohoto roku začne v havířovském komunitním centru Lučina fungovat takzvaná sdílená lednice. Do ní budou moci lidé odkládat potraviny, které by jinak vyhodili, a tím pomohou například bezdomovcům. Spolek Save Food má v plánu umístit v regionu celkem tři sdílené lednice, kromě Havířova třeba i v Orlové.
9. 7. 2019Aktualizováno14. 7. 2019, 11:56|

Kostely sudetských Němců svědčí o nevyřešeném vztahu k minulosti

Československo po druhé světové válce vyhnalo ze země na tři miliony Němců. Po nich zbyla opuštěná krajina plná měst, vesnic, továren i kostelů. Některé si přivlastnili Češi a Slováci, některé upadly v zapomnění a některé byly zničeny. Komunistická diktatura opravdovou debatu o dědictví odsunu neumožnila, a ta tak přišla jen v ozvěnách až po sametové revoluci. Osudy tří kostelů v Českém lese ukazují, že téma je bolavé dodnes.
3. 10. 2018|