TÉMA

Reverse charge

Babiš zatím nechce zavést přenesenou daňovou povinnost. Hodlá přesvědčit Brusel, aby mu prodloužil výjimku

Česko zatím nezavede převratnou změnu v placení DPH zvanou reverse charge, řekl České televizi premiér Andrej Babiš (ANO). Náš stát si přitom po dlouhých a složitých jednáních vymohl u Evropské unie výjimku na její plošné zavedení. Nově by tak měl DPH přiznávat a odvádět místo prodávajícího kupující. Výjimka ale platí jen do poloviny roku 2022. To je podle premiéra příliš krátký čas, bude proto usilovat o její prodloužení.
19. 12. 2019|

Státy EU schválily Česku systém přenesené povinnosti u DPH

Členské státy Evropské unie České republice schválily zavedení systému přenesené daňové povinnosti u daně z přidané hodnoty (DPH). Po jednání unijních ministrů financí to potvrdila ministryně Alena Schillerová (za ANO), podle níž vláda co nejdříve předloží zákon potřebný k zavedení systému takzvané reverse charge. České úřady jej budou s ohledem na délku přijímání legislativy schopny zavést nejdříve ke konci příštího roku.
8. 11. 2019Aktualizováno8. 11. 2019, 20:04|

Reverse charge zřejmě bude, ministři financí EU souhlasí

Ministři financí zemí Evropské unie se shodli na pravidlech, která státům EU umožní v boji s daňovými úniky používat obecný systém přenesené daňové povinnosti známý jako reverse charge. O takovou možnost velmi stála Česká republika, věc ještě jako ministr financí v EU dlouhodobě prosazoval nynější premiér Andrej Babiš (ANO). Možnost využívání reverse charge však bude omezená, v červnu 2022 by měl v EU naběhnout nový „definitivní“ systém pravidel pro DPH.
2. 10. 2018Aktualizováno2. 10. 2018, 13:17|