TÉMA

Hans-Georg Maassen

Rušno na německé politické scéně. O slovo se hlásí hned dvě nové partaje

Německá politická scéna prožívá mimořádně rušnou zimu. Krátce po sobě vznikly dvě nové strany, které hodlají promluvit do letošních zemských voleb, ale hlavně se připravují na ty spolkové v příštím roce. S cílem oslovit konzervativní voliče v lednu založila své Spojenectví (BSW) bývalá dlouholetá politička postkomunistické Levice Sahra Wagenknechtová a v půlce února se stal stranou dosavadní ultrakonzervativní spolek WerteUnion kolem bývalého šéfa Úřadu na ochranu ústavy Hanse-Georga Maassena. Obě strany spojuje slib přitvrdit v azylové policie.
5. 3. 2024|

Soud rozplétá vraždu v Chemnitzu. Ta vedla k demonstracím proti migraci i proti rasismu

V Drážďanech začal ostře sledovaný soud se Syřanem, který čelí obžalobě, že loni v Chemnitzu zabil pětatřicetiletého Němce. Násilná smrt muže v tomto východoněmeckém městě vyvolala rozsáhlé demonstrace, do nichž se zapojili i pravicoví extremisté, odstartovala širokou politickou a společenskou debatu a ve svém důsledku vedla i k výměně v čele německé civilní kontrarozvědky.
18. 3. 2019Aktualizováno18. 3. 2019, 16:20|

Šéf německé kontrarozvědky okamžitě skončil ve funkci. Seehofer ho poslal do výslužby

Šéf německé civilní kontrarozvědky Hans-Georg Maassen s okamžitou platností skončil ve funkci. Pětapadesátiletého úředníka do výslužby poslal ministr vnitra Horst Seehofer (CSU) kvůli Maassenovým výrokům na adresu politiků, které označil za nepřijatelné. Vedly podle něj ke ztrátě důvěry. Spolkový úřad na ochranu ústavy (BfV) zatím povede Maassenův zástupce Thomas Haldenwang.
5. 11. 2018|

Končící šéf německé kontrarozvědky nepůjde na ministerstvo. Dveře mu zavřel projev na rozloučenou

Hans-Georg Maassen po odchodu z čela německé kontrarozvědky BfV zřejmě skončí ve státních službách úplně. Původně se měl stát poradcem na ministerstvu vnitra, podle agentury DPA se ale ministerstvo rozhodlo propustit jej kvůli obsahu projevu před odchodem z dosavadní funkce.
4. 11. 2018|

Šéf německé kontrarozvědky, který zpochybňoval útoky na cizince, ve funkci skončí

Německá vláda rozhodla, že šéf civilní kontrarozvědky (BfV) Hans-Georg Maassen skončí po výrocích o demonstracích v Chemnitzu ve funkci. Nově bude státním tajemníkem na ministerstvu vnitra. O odchodu Maassena rozhodli lídři německé vládní koalice během odpoledního jednání v Berlíně. Kdo Maassena v čele kontrarozvědky nahradí, zatím není jasné.
18. 9. 2018Aktualizováno18. 9. 2018, 21:01|