TÉMA

Muhammad Mursí

Egypt odsoudil k pěti letům vězení aktivistu Abdala Fattáha, známou tvář arabského jara

Prominentní egyptský aktivista Alá Abdal Fattáh byl v Káhiře odsouzen k pěti rokům vězení za „šíření nepravdivých informací“, které údajně ohrožují národní bezpečnost. Ke čtyřem rokům vězení byli na základě stejných obvinění odsouzeni také bloger Muhammad Ibráhím a právník Muhammad Al-Bakir. Trojice byla ve vazbě od září 2019. Proti rozsudkům se nebude možné odvolat, jelikož je vynesl zvláštní soud. Verdikt kritizuje Bílý dům i ochránci lidských práv.
21. 12. 2021|

Při útoku na Sinajském poloostrově zahynulo nejméně osm lidí

Při útoku na severu Sinajského poloostrova, který bezpečnostní složky připisují Islámskému státu, v sobotu zemřelo nejméně osm lidí. Podle zdrojů agentury AP zahynulo nejméně pět příslušníků egyptské armády a dalších šest jich bylo zraněno. Tři útočníky se pořádkovým silám podařilo zabít.
31. 7. 2021|

Egypťané vzpomínají na pokus o islámskou demokracii. Raději tajně

Na začátku února si egyptští policisté přišli pro Ašrafa Hamdího. Autor humorných kreslených skečů, jehož na internetu sledují asi tři miliony lidí, se – nahlíženo perspektivou egyptské vlády – dopustil těžkého zločinu: vzdal hold demonstrantům, kteří před deseti lety dokázali svrhnout režim Husního Mubaraka. Tento případ ilustruje, že Egypt se po krátkém pokusu zkombinovat demokracii s islámem vrátil do pevného sevření vojenské diktatury. A to ještě brutálnější.
11. 2. 2021Aktualizováno11. 2. 2021, 11:12|

Egyptský parlament schválil rozmístění vojáků v zahraničí. Intervence v Libyi je tak reálnější

Egyptský parlament schválil rozmístění jednotek egyptské armády v zahraničí, kde by chránily „národní bezpečnost“. Hlasování uvolnilo cestu případné vojenské intervenci v Libyi, o které minulý týden hovořil egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí, píší zahraniční tiskové agentury. Rozmístění „členů egyptské armády v bojových misích za hranicemi egyptského státu pro ochranu národní bezpečnosti“ zákonodárci schválili jednomyslně.
20. 7. 2020|

Obří kanál před 150 lety změnil svět. Suez je obchodní i válečnou tepnou, která živí Egypt

Jeden z historicky největších technických počinů se už půl druhého století táhne napříč egyptskou pouštní krajinou. Suezský průplav, který byl otevřen 17. listopadu 1869, představuje mimo jiné důležitou trasu pro dodávky ropy z Blízkého východu. V minulosti se několikrát ocitl v centru konfliktů a musel být uzavřen. Projekt rozšíření kanálu hraje ústřední roli v plánech prezidenta Abdala Fattáha Sísího na oživení egyptské ekonomiky.
17. 11. 2019|

Egypt zažil jeden z prvních protestů od nástupu autoritáře Sísího. Lidem se nelíbí korupce

Policie v Káhiře v pátek večer zasahovala slzným plynem proti demonstrantům, kteří protestovali proti vládě autoritářského prezidenta Abdala Fattáha Sísího, jehož obviňují z korupce. Jednalo se o jednu z prvních protestních akcí od nástupu Sísího do funkce v roce 2014, upozornila agentura Reuters. Bezpečnostní složky několik lidí zatkly, sdělili svědci. Akce se zřejmě obešla bez zranění.
21. 9. 2019|

Podle lékařů zemřel Mursí na infarkt. Amnesty International vyzvala k vyšetření jeho smrti

Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí zemřel na následky srdečního infarktu. Informovala egyptská státní televize s odvoláním na lékařské zdroje. Sedmašedesátiletý islamistický politik zkolaboval v pondělí v soudní síni, kde se hájil proti obvinění ze špionáže a spiknutí. Organizace Amnesty International a OSN vyzvaly k transparentnímu vyšetření jeho smrti; Mursího Muslimské bratrstvo ji totiž považuje za vraždu.
18. 6. 2019Aktualizováno18. 6. 2019, 17:49|

Egyptský exprezident Mursí zemřel u soudu

Někdejší islamistický egyptský prezident Muhammad Mursí zemřel v soudní budově. S odvoláním na egyptskou státní televizi o tom informovala agentura Reuters. Podle televize exprezident při soudním stání omdlel a následně zemřel, bylo mu 67 let. Někdejší člen Muslimského bratrstva byl v čele země od 30. června 2012 do svého svržení armádou 3. července 2013.
17. 6. 2019Aktualizováno17. 6. 2019, 20:50|

Egyptští policisté zabili den po útoku na turisty dvanáct radikálů

Egyptští policisté při pondělní razii u Káhiry zabili 12 islámských radikálů. Informovalo o tom ministerstvo vnitra. Policejní akce následovala po nedělním útoku na autobus s turisty v oblasti pyramid v Gíze. Zraněno bylo 17 lidí, mezi nimiž byli hlavně návštěvníci z Jihoafrické republiky. K útoku se nikdo nepřihlásil.
20. 5. 2019|

Egyptský prezident přiznal, že Izrael pomáhá jeho zemi proti radikálům na Sinaji

Egyptský prezident Abdal Fattáh Sísí přiznal, že egyptská armáda velmi úzce spolupracuje s Izraelem v boji proti islámským extremistům na Sinajském poloostrově. Informovala o tom v pátek izraelská média.
4. 1. 2019|

Egypt odsoudil k smrti 75 stoupenců exprezidenta Mursího. Jsou mezi nimi i prominentní islamisté

Egyptský soud potvrdil rozsudek smrti nad 75 lidmi souzenými kvůli účasti na protestu z roku 2013. Mezi odsouzenými jsou prominentní islamisté. Dalších 47 lidí včetně vůdce Muslimského bratrstva Muhammada Badího pak soud poslal za mříže na doživotí. Odsouzení se mohou proti verdiktu odvolat. Rozsudky padly v procesu se stovkami stoupenců islamistického exprezidenta Muhammada Mursího.
8. 9. 2018Aktualizováno8. 9. 2018, 19:31|