TÉMA

Kuks

Památkáři museli vrátit třísetmilionovou dotaci na opravu barokního areálu v Kuksu

Národní památkový ústav (NPÚ) musel vrátit dotaci 314 milionů korun z evropských fondů i národních zdrojů na opravu barokního areálu v Kuksu na Trutnovsku. Uvedl to regionální ředitel NPÚ Miloš Kadlec. Za zmanipulování zakázky na rekonstrukci Kuksu soudy poslaly do vězení tři muže včetně jednoho bývalého zaměstnance NPÚ, čtvrtá obžalovaná dostala podmíněný trest.
7. 4. 2023Aktualizováno7. 4. 2023, 20:09|

Světla nesvítí, průvodci neprovádí. Památky hledají cesty, jak ušetřit

Vysoké ceny energií doléhají i na provozovatele památek. Ušetřit se snaží různými způsoby. Někde odkládají stavební práce, jinde omezují nasvícení. Historické objekty ve správě Národního památkového ústavu také zvedly vstupné.
15. 6. 2022|

Do Kuksu se po třiceti letech vrací ukradený obraz. Policie ho zajistila před vývozem za hranice

Do barokního hospitalu Kuks na Trutnovsku se po téměř jednatřiceti letech vrátil ukradený obraz s podobiznou Jana Michaela Šporka. Obraz významného francouzského barokního malíře Nicolase de Largillierra se podařilo zajistit na konci loňského roku při pokusu o jeho vývoz do zahraničí. Informoval o tom kastelán Kuksu Libor Švec.
10. 2. 2022|

Zahradníci vyrazili na mišpule. Ovoce měkne díky mrazu

Začala sklizeň mišpulí – málo známého ovoce, které se ale v našich zeměpisných šířkách pěstuje už od středověku. Plody se obvykle trhají v zimě. Nejchutnější totiž jsou, když přes ně přejde mráz. Do mišpulového sadu v pondělí vyrazili například zahradníci barokního hospitalu v Kuksu.
4. 1. 2022|

Tři odsouzení v kauze Kuks podali dovolání k Nejvyššímu soudu

Tři muži odsouzení za zmanipulovanou zakázku na rekonstrukci barokního areálu Kuks nesouhlasí s trestem. Petr Semeniuk, Zdeněk Fučík i Dalibor Dubový proto podali dovolání k Nejvyššímu soudu. ČT to potvrdil Adam Wenig, mluvčí Městského soudu v Praze, který případ řešil jako první. Podle předsedkyně odvolacího senátu pražského vrchního soudu Jany Kantorové vznikla škoda přesahující 267 milionů korun.
23. 9. 2021|

V kauze rekonstrukce Kuksu poslal soud do vězení tři lidi

Odvolací soud poslal do vězení tři obžalované z kauzy zmanipulované zakázky na rekonstrukci barokního areálu Kuks. Šestiletý trest si odpyká Petr Semeniuk. O dva roky méně stráví za mřížemi hlavní inženýr rekonstrukce Dalibor Dubový a Zdeněk Fučík z vítězné firmy Gema Art Group, kterým původní verdikt uložil jen podmíněný trest. Fučík také musí zaplatit peněžitý trest 500 tisíc a Semeniuk 100 tisíc korun. Rozsudek je pravomocný.
2. 6. 2021|

Rekonstrukce Kuksu byla zmanipulovaná, uvedl soud. Jednomu obžalovanému vyměřil osm let

Zakázka na rekonstrukci barokního areálu Kuks byla zmanipulovaná. Ve středu o tom nepravomocně rozhodl soud, který uznal vinnými všechny čtyři obžalované. Nejpřísněji potrestal Petra Semeniuka, kterému uložil osmileté vězení a půlmilionový peněžitý trest. Hlavnímu inženýrovi rekonstrukce Daliboru Dubovému i Zdeňkovi Fučíkovi a Kateřině Richterové z vítězné firmy Gema Art Group dal soud podmíněné tresty. Fučík má navíc zaplatit půl milionu korun.
9. 12. 2020|

Okénko 300 let do minulosti se otevírá u Kuksu. Aplikace ukáže, jak vypadal Braunův Betlém původně

Cestu časem slibuje mobilní aplikace, která rekonstruuje historickou podobu Braunova Betléma u Kuksu. Jde o takzvanou rozšířenou realitu – přímo na místě je možné podívat se, jak památka vypadala v roce 1732, kdy ji sochař stvořil, a také o rovných sto let později. Naskenovaná data zároveň poslouží při opravě, kterou Betlém nutně potřebuje.
24. 6. 2020|

Firmu Královéhradecká labská, která buduje cyklostezky, kraj odstřihl od peněz

Pokutu 7,5 milionu korun žádá krajský úřad v Hradci Králové po obecně prospěšné společnosti Královéhradecká labská za chyby v hospodaření. Sám kraj přitom firmu spolu s několika městy založil, aby rozvíjela cyklostezky v regionu.
25. 2. 2020|

„Došly mi síly a rozumy.“ Hlavní inženýr rekonstrukce Kuksu tvrdí, že zakázkám nerozuměl

Hlavní inženýr rekonstrukce barokního areálu Kuks na Trutnovsku Dalibor Dubový u soudu uvedl, že vůbec nerozuměl problematice zadávání veřejných zakázek. Architekt tvrdí, že právě proto využil při tvorbě zadávací dokumentace a dalších podkladů pomoc spoluobžalovaného Petra Semeniuka. Podle obžaloby muži ušili zakázku na míru vítězné firmě Gema Art Group. Ministerstvo financí chce po čtveřici obviněných náhradu škody, kterou vyčíslilo na 267 milionů.
5. 2. 2020Aktualizováno5. 2. 2020, 13:49|

Došetřit. Soud už podruhé vrátil žalobcům případ rekonstrukce Kuksu

Pražský městský soud už podruhé vrátil státnímu zástupci k došetření kauzu zakázky na rekonstrukci barokního areálu Kuks na Trutnovsku. Žádá průkaznější vyčíslení prospěchu, který pachatelé podle obžaloby získali zjednáním výhody při zadání veřejné zakázky. Čtveřici lidí hrozí až deset, respektive dvanáct let vězení.
23. 9. 2019|

Měli ovlivnit tendr na opravu Kuksu, teď čtyři lidé včetně památkáře zamíří před soud

Státní zástupce obžaloval čtyři lidi kvůli údajnému ovlivnění zakázky na rekonstrukci barokního areálu Kuks na Trutnovsku. České televizi to potvrdil mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Aleš Cimbala. Čtveřice podle kriminalistů připravila výběrové řízení na míru firmě Gema Art Group, která tak získala zakázku za 322 milionů korun. Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a poškození finančních zájmů Evropské unie tak obžalovaným hrozí až deset let vězení. Případ zamíří k soudu už podruhé. Loni v listopadu pražský městský soud vrátil věc policii k došetření.
17. 9. 2019|

Za údajné ovlivnění stamilionové zakázky na opravy Kuksu navrhuje policie znovu obžalovat čtyři lidi

Policie znovu navrhla obžalovat čtyři lidi kvůli údajnému ovlivnění zakázky na rekonstrukci barokního areálu Kuks na Trutnovsku. Informaci ČT potvrdil mluvčí pražské policie Jan Daněk. Kriminalisté viní čtveřici z toho, že výběrové řízení připravili na míru firmě Gema Art Group, která zakázku získala za 322 milionů korun. Soud loni v listopadu vrátil případ policii k došetření.
28. 6. 2019|

Údajné ovlivnění 300milionové zakázky na opravy Kuksu musí policie došetřit. Podle soudu chybí důkazy

Pražský městský soud vrátil policii k došetření kauzu zakázky na rekonstrukci barokního areálu Kuks na Trutnovsku. Podle soudu chybí proti čtyřem obviněným dostatek důkazů. Informaci ČT potvrdila mluvčí městského soudu Markéta Puci. Obžaloba je vinila z toho, že výběrové řízení připravili na míru firmě Gema Art Group, která tak získala zakázku za 322 milionů korun.
6. 11. 2018|

Čtyři lidi čeká kvůli rekonstrukci Kuksu soud. Hrozí jim až deset let

Státní zástupce obžaloval čtyři lidi v souvislosti s rekonstrukcí barokního areálu Kuks na Trutnovsku. Podle obžaloby zajistili, aby ve výběrovém řízení zvítězila určitá firma. Za sjednání výhody při zadání veřejné zakázky hrozí obžalovaným až osm let vězení, za poškození finančních zájmů Evropské unie ještě o dva roky více.
6. 9. 2018Aktualizováno6. 9. 2018, 17:45|