TÉMA

Bedřich Moldan

Analýza: Senát opouští další známá jména, úspěch slavili nováčci

Horní komora parlamentu se po letošních volbách, kdy voliči rozhodovali o třetině křesel, personálně promění. Z oné třetiny 27 senátorů jich pět svůj mandát neobhajovalo. Dalších pět jich nepostoupilo do kola druhého. A pro dalších pět skončilo druhé kolo neúspěchem. Přehled, kdo neuspěl v druhém kole, zpracoval politolog a analytik ČT Kamil Švec.
1. 10. 2022|

Zelená dohoda je výzva i příležitost, snižování emisí realistické, zaznělo ve Fokusu Václava Moravce

Zelená dohoda. Co vlastně znamená? Jak změní Česko? Kdo si ji přeje, kdo si ji nepřeje a proč? O budoucnosti green dealu, ochrany klimatu a proměně ekonomiky ve Fokusu Václava Moravce na půdě Fakulty elektrotechnické ČVUT diskutovali ekologové Marie Šabacká a Bedřich Moldan, ekonom a europoslanec Luděk Niedermayer (TOP 09), manažer Martin Jahn, psycholog Jan Krajhanzl a jaderná inženýrka Dana Drábová.
16. 11. 2021Aktualizováno16. 11. 2021, 22:02|

Lidé v centru Prahy demonstrovali za klima, apelovali na budoucí vládu

V pátek se v Praze demonstrovalo za klima. Protest jeho účastníci zahájili na Malostranském náměstí symbolicky za minutu dvanáct pokřikem „Teď, nebo nikdy“, po projevech se vydali na pochod centrem města. Podle aktivistů totiž politici stále nedělají dost pro ochranu klimatu. Protest byl součástí celosvětové akce ekologického hnutí Fridays for Future (FFF) a zástupci jeho české odnože už v srpnu uvedli, že jím chtějí apelovat na vládu, která vzejde z říjnových sněmovních voleb, aby měla řešení změny klimatu jako prioritu.
24. 9. 2021|

30 let zpět: Ekologické problémy přetrvávají

Listopad 1989 tak trochu začal hlavně na severu Čech. Sametovou revolucí však ekologické problémy regionu nezmizely. Lidé byli tedy opět nuceni demonstrovat.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1990.
12. 11. 2020|

Čína pochopila, že uhlíkově neutrální technologie se vyplatí, říká klimatolog

Klimatolog Pavel Zahradníček se s exministrem životního prostředí Bedřichem Moldanem, který je v současnosti zástupcem ředitele Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy, shodl, že by se Evropa mohla vydat směrem, který v ekologických otázkách razí Čína. Oba byli hosty Otázek Václava Moravce.
26. 1. 2020|
Fokus VM

Studentský tlak na rychlé změny může v případě klimatu vést k nepromyšleným řešením, soudí klimatolog Tolasz

Nedávné studentské stávky proti změnám klimatu a jejich tlak na globální politiky s sebou nesou i nebezpečí rychlých a nepromyšlených řešení, uvedl v pořadu Fokus Václava Moravce nazvaném Recyklace světa klimatolog Radim Tolasz. Jako konkrétní příklad z minulosti uvedl solární byznys v Česku, kdy šlo o dobrou myšlenku, ale špatně pojatou.
30. 4. 2019|
Změny klimatu

Jak zastavit oteplování planety? Zbavit se fosilních paliv, shodli se Moldan s Bursíkem

Vlna veder pokračuje a s ní i výstrahy meteorologů. Teploty se tento týden v České republice opět vrátily nad 30 stupňů Celsia a kromě horka je také nebývalé sucho. Řekami většinou neprotéká ani polovina toho, co je v létě obvyklé, na většině území hrozí požáry. Že aktuální ráz počasí souvisí s globálními změnami, dokládá řada studií. Podle bývalých ministrů životního prostředí Bedřicha Moldana a Martina Bursíka je jedinou možností co nejrychleji a hlavně celosvětově opustit fosilní paliva.
8. 8. 2018|