TÉMA

Martin Salajka

Martin Salajka odkrývá mimikry chameleonů i lidí

V pražské galerii Villa Pellé vystavuje jeden z nejvýraznějších expresivních malířů současné české výtvarné scény Martin Salajka. Mimikry jsou doposud jeho největší sólovou výstavou. Představuje na ní vesměs svá nejnovější díla, která zaujmou barevností, výrazností a zároveň znepokojivostí.
1. 9. 2022|

Nejlepší grafiky roku 2018 získaly ocenění za ptáky i paneláky

Do 25. ročníku cen Grafika roku se přihlásily přes tři stovky děl, zhruba polovina z nich je do konce února k vidění na výstavě v Obecním domě v Praze. Včetně tvorby Lenky Vilhlemové, která za celoživotní dílo obdržela Cenu Vladimíra Boudníka.
4. 2. 2019|

Výtvarník Salajka pozoruje ve městech Zombie Rituals

Jako bující organismus, v němž lidé ztrácejí svou individualitu, vnímá město malíř Martin Salajka. Obrazy městské dekadentní každodennosti vystavuje nyní v pražské White Pearl Gallery. Cyklus nazval Zombie Rituals.
14. 11. 2018Aktualizováno14. 11. 2018, 11:00|

Výtvarník Martin Salajka: Příroda není idylická, ale je prosycená lovem a tlením

Jít se ochladit do brněnských mrazíren můžou v těchto parných dnech milovníci výtvarného umění. V galerii Industra, která sídlí v tamním areálu, do konce srpna vystavuje Martin Salajka. V jeho dílech se prolínají motivy města a přírody – oboje vnímá výtvarník jako prostředí, kde musí být člověk neustále ve střehu a kde se odehrává souboj na život a na smrt.
8. 8. 2018|