TÉMA

Miroslav Dvořák

Tržby tuzemských automobilek loni vzrostly na 1,257 bilionu korun

Tuzemské automobilky a dodavatelé dílů loni zaznamenali tržby ve výši 1,257 bilionu korun, meziročně o 12,7 procenta více. Export vzrostl stejným tempem na 1,028 bilionu korun. Celkově se vývoz podílel na výkonu klíčového odvětví dvaaosmdesáti procenty. Výsledky oznámili zástupci Sdružení automobilového průmyslu (SAP). Po státu chtějí příspěvek na duální vzdělávání, zajištění přísunu pracovní síly ze zahraničí či podporu elektromobility a zelené energie.
27. 6. 2023|

Nekula hovoří o koordinaci vysokých cen cukru obchodními řetězci. Svaz obchodu to odmítá, odkazuje na distributory

Ceny cukru v obchodech stouply loni na podzim mnohem prudčeji než ceny v cukrovarech. Ministr zemědělství Zdeněk Nekula (KDU-ČSL) se kvůli tomu obrátil na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. V Interview ČT24 řekl, že přestal fungovat trh, a očekává, že úřad „umravní hráče“. Připustil, že by v budoucnu mohl upozornit antimonopolní úřad i na další komodity, i když u cukru považuje věc za nejjasnější. A to přesto, že obchodníci se hájí tím, že jim zdražily energie, i tím, že na podzim přišlo plošné zdražení zkrátka proto, že se kontraktují ceny jednou ročně – právě v této době.
28. 2. 2023|

Rok 2023 nebude lehký, shodují se šéfové velkých firem

Rekordní propouštění, chudoba, vysoká inflace a krachující firmy. I takové jsou prognózy pro letošní rok. Ředitelé čtyř českých firem se shodují, že nebude jednoduchý. Na druhé straně ale předpokládají, že svým zaměstnancům přidají na platech. Očekávají, že to bude zhruba v průměru mezi třemi a šesti procenty. Ekonomickou kondici České republiky pro letošní rok zhodnotili top manažeři v Událostech, komentářích.
5. 1. 2023|

Bývalá zástupkyně ombudsmana Šimůnková rozšíří vládní radu pro lidská práva

Bývalá zástupkyně veřejného ochránce práv Monika Šimůnková se stane členkou vládní rady pro lidská práva. Ve středu to schválil kabinet. Šimůnková bude jedním ze zástupců občanské a odborné veřejnosti a akademické obce v radě.
8. 9. 2022|

Česko musí bojovat, aby se klimatický balíček Bruselu ještě změnil, shodli se Brabec a Skopeček

Cíl Evropské komise, aby se podíl obnovitelných zdrojů na výrobě energie v EU zvýšil do roku 2030 na čtyřicet procent, označili v pořadu Události, komentáře za nepřijatelný ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) i poslanec ODS Jan Skopeček. Komise přišla s tímto návrhem v klimatickém balíčku, který ve středu představila. V něm se počítá i s faktickým koncem spalovacích motorů od roku 2035. Také zde se Brabec a Skopeček shodli, že je nutno bojovat za změny ve prospěch automobilového průmyslu.
17. 7. 2021|

Tržby v autoprůmyslu loni klesly o desetinu na 1,04 bilionu, výroba aut se snížila o 19 procent

Tuzemským automobilkám a výrobcům dílů loni klesly tržby o 10,3 procenta na 1,04 bilionu korun. Export se snížil o 9,8 procenta na 872 miliard. Důvodem poklesu je pandemie koronaviru. Výroba osobních aut se snížila o 19 procent, z továren tak vyjelo 1,15 milionu vozů. Informovalo o tom Sdružení automobilového průmyslu. Český autoprůmysl je však podle zástupců sdružení stále silný.
24. 6. 2021Aktualizováno24. 6. 2021, 11:07|

Odvolací soud pravomocně uzavřel vleklou kauzu bývalého šéfa liberecké policie. Další trest už mu neuložil

Krajský soud v Liberci vynesl poslední pravomocný rozsudek ve vleklé kauze bývalého ředitele liberecké policie Miroslava Dvořáka. Podle soudu Dvořák využíval civilní pracovníky policie v jejich pracovní době k práci pro svou nemovitost. Za porušování služebních povinností ale Dvořák potrestán nebude. Od dalšího trestu soudy upustily s ohledem na dlouhou dobu od spáchání skutku, závažnost případu a předchozí odsouzení. Už před šesti lety byl 64letý Dvořák potrestán za jiné skutky k 18 měsícům s podmínkou na tři roky.
19. 3. 2019|