TÉMA

Měsíc autorského čtení

Měsíc autorského čtení přivezl české autory i na Ukrajinu

Literární festival Měsíc autorského čtení, jehož základnou je Brno, letos na dva dny zavítal také do Lvova na Ukrajině. Pořadatelé tak chtěli vyjádřit podporu zemi, která čelí ruské agresi. Čeští, slovenští a ukrajinští spisovatelé tam vystoupili 27. a 28. června. Čtení českých, slovenských a ukrajinských autorů doplnil kulatý stůl se zástupci literárních organizací na Ukrajině, jehož smyslem bylo hledat možnosti podpory ukrajinské kultuře.
30. 6. 2023|

Měsíc autorského čtení dovezl spisovatele ze země, kde jich žije nejvíc

V Brně začal Měsíc autorského čtení. Největší literární festival ve střední Evropě letos hostí přes třicet islandských spisovatelů. Každý červencový večer se k nim pak připojí i čeští tvůrci. Slavnostní zahájení ale patřilo ukrajinské hudbě a poezii.
4. 7. 2022|

„Dříve jsme s Rumunskem sousedili, dnes ho neznáme.“ Změnit to chce Měsíc autorského čtení

Tři desítky rumunských spisovatelů a spisovatelek pozvali do Česka pořadatelé Měsíce autorského čtení. Největší literární festival ve střední Evropě začíná v pondělí večer v Brně. Jako první v divadle Husa na provázku vystoupí historik, literát a bývalý rumunský ministr zahraničí Adrian Cioroianu, po něm bude číst český básník Tomáš Přidal.
1. 7. 2019|

Turci opět vpadli na Moravu. Brány do střední Evropy otevřel Měsíc autorského čtení

Na tureckou literaturu se zaměřuje 19. ročník Měsíce autorského čtení, který v neděli začal v divadle Husa na provázku v Brně. Největší literární přehlídka ve střední Evropě se kromě Brna postupně koná také v Ostravě, polské Vratislavi, slovenských Košicích a ukrajinském Lvově.
2. 7. 2018|