TÉMA

Divadlo Járy Cimrmana

Pravda někdy bývá nudná, říká cimrmanolog Petr Brukner

Petr Brukner zůstal padesát pět let věrný Divadlu Járy Cimrmana. Začínal v něm nejprve jako kulisák, postupně se zpoza opony dostal na jeviště a také do filmu. Některé jeho role se staly nepřehlédnutelnými, byť nejsou delší než pár vět. „Divadlo léčí,“ uvedl v Interview ČT24 ke svému jedinému divadelnímu angažmá, v němž chce zůstat i po více než půlstoletí. Je ale také fotografem a výtvarníkem.
12. 12. 2022|

30 let zpět: Divadlo Járy Cimrmana pětadvacet let na scéně

V roce, kdy Divadlo Járy Cimrmana slavilo pětadvacáté výročí od založení, se soubor přestěhoval na Žižkov. Zdeněk Svěrák při té příležitost s humorem sobě vlastním komentoval skutečnost, že nové působiště souboru tehdy neslo název Divadlo T. G. Masaryka.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
4. 10. 2022|

Před pětapadesáti lety uvedl Cimrman první hru. Cimrmanologové se teď vydali po jeho stopách

Nový šestidílný cestopis se vydá po Stopách Járy Cimrmana. Průvodcem budou i cimrmanologové, kteří nedoceněného geniálního všeuměla znají nejlépe. Česká televize pořad dotočila těsně před pětapadesátým výročím první hry, kterou Divadlo Járy Cimrmana uvedlo. Akt měl premiéru 4. října 1967. Stejně jako dalších čtrnáct her je stále na repertoáru a svým humorem oslovuje stále nové generace diváků.
4. 10. 2022|

Vydavatelství Supraphon neuspělo s odvoláním, Smoljakovu synovi musí zaplatit za desky

Firma Supraphon musí zaplatit synovi Ladislava Smoljaka Filipovi 58 tisíc korun s úroky za to, že bez jeho souhlasu vydala limitovanou edici desek k 50. výročí Divadla Járy Cimrmana. V pondělí o tom pravomocně rozhodl pražský vrchní soud, který zamítl odvolání hudebního vydavatelství. Soudní senát se ztotožnil s tím, že Filip Smoljak je společně se svými třemi sourozenci dědicem nejen autorských práv svého otce, ale i práv výkonného umělce.
20. 9. 2021|

Supraphon musí synovi Ladislava Smoljaka zaplatit za desky, které vydal bez jeho souhlasu

Soud přiznal Filipu Smoljakovi, synovi zesnulého režiséra Ladislava Smoljaka, 58 tisíc korun a úroky od Supraphonu, který bez mužova souhlasu vydal limitovanou edici desek k 50. výročí Divadla Járy Cimrmana. Smoljak požadoval 100 tisíc korun. Rozsudek není pravomocný. Hudební vydavatelství s ním nesouhlasí. Navrhovalo, aby soud Smoljakovi přiznal částku ve výši 13 tisíc korun. Filip Smoljak podle vyjádření firmy dělá při poskytování licencí obstrukce a jeho jednání je v rozporu s dobrými mravy.
10. 8. 2020|

Nosil by Cimrman roušku? Jako jeden z prvních, říká Zdeněk Svěrák. Po pauze se vrací na jeviště

Koronavirová pandemie ovlivnila i česká jeviště, Divadlo Járy Cimrmana nevyjímaje. Scéna na Žižkově ale první červnový den opět otevírá. Chybět u toho samozřejmě nebude ani duchovní otec, autor několika her a představitel řady rolí Zdeněk Svěrák. „Byl to smutný půst,“ říká o současné situaci. Těší se na interakci mezi herci a diváky.
1. 6. 2020|

Zemřel herec a manažer Divadla Járy Cimrmana Václav Kotek

Ve věku 66 let zemřel Václav Kotek, herec a manažer Divadla Járy Cimrmana a otec herce Vojtěcha Kotka. Zprávu potvrdil jeho dlouholetý kolega Zdeněk Svěrák. Podle serveru Blesk byl Kotek ve čtvrtek nalezen mrtev ve svém domě na Karlštejně.
26. 7. 2019|

Jára Cimrman opět promluví anglicky. Diváci se můžou těšit na jeho Akt

Cizinci žijící v Česku dostanou další příležitost užít si osobitý humor Divadla Járy Cimrmana. Herci ze souboru Cimrman English Theatre totiž uvedou hru Akt. Postarají se tak o první její překlad do angličtiny. Premiéra je naplánovaná na duben. Umělci z Velké Británie, USA a Austrálie slaví s Cimrmanem úspěch už několik let. Přesto uznávají, že zachovat některé vtipy a slovní hříčky je téměř nemožné.
15. 2. 2019|

České nebe je zase větší. Zemřel herec Bořivoj Penc z Divadla Járy Cimrmana

Ve věku 82 let zemřel v úterý v pražské nemocnici herec Bořivoj Penc, který byl 35 let členem Divadla Járy Cimrmana. Smutnou zprávu potvrdil herec a spoluzakladatel divadla Zdeněk Svěrák.
27. 6. 2018|