TÉMA

Chrám sv. Víta

Každý člověk je spirituální, i když říká, že je ateista, věří varhaník ze Svatého Víta

Už více než dvacet let je ředitelem kůru, a také varhaníkem, Chrámu sv. Víta Josef Kšica. Že nechce v životě nic jiného než hrát na varhany, věděl od dětství. Rozdíl mezi hrou ve svatovítské katedrále a venkovském kostelíku prý nevnímá, ovšem ve venkovském svatostánku by si těžko mohl zahrát na nástroj se šesti tisíci píšťalami, jak se mu snad brzy poštěstí coby dómskému varhaníkovi. I jeho zásluhou se totiž jeden z nejvýznamnějších chrámů v zemi dočká po téměř stu letech důstojných varhan.
7. 4. 2021|

Sousoší v chrámu svatého Víta se dostalo před soud. Kvůli autorským právům

Arcibiskupství pražské nezakrylo ve svatovítské katedrále sousoší svatého Vojtěcha, přestože zákaz jeho vystavování vydal Městský soud v Praze jako předběžné opatření ve sporu o autorská práva. Stříbrný odlitek stojí v katedrále dva roky, návrh a jeho model ale vytvořila už v první polovině minulého století sochařka Karla Vobišová Žáková. Do sporu s arcibiskupstvím vstoupili její příbuzní.
25. 5. 2020|

Jako Panská skála v zimě. Nové varhany pro Svatého Víta se inspirovaly u těch kamenných

Nové varhany v Chrámu sv. Víta ozdobí téměř pět tun křišťálu. Designér Peter Olah se inspiroval tzv. kamennými varhanami, který vytváří čedičové skály. Nástroj pro významnou českou katedrálu se vyrábí ve Španělsku, dokončen by měl být na počátku roku 2020. Návrh nových varhan bude veřejnosti představen přímo v Chrámu 16. listopadu na benefičním koncertě, jehož prostřednictvím můžou lidé přispět na výrobu nástroje. Koncert v přímém přenosu odvysílá od 20:00 program ČT2.
15. 11. 2018|
Reportéři ČT

Musí vyjádřit duši katedrály, říká výrobce varhan pro Svatého Víta

Katedrála sv. Víta nikdy neměla varhany, které by odpovídaly rozlehlým prostorám chrámu. Dočká se jich až v roce 2020. Tehdy by se měl poprvé rozeznít nástroj, který pro jednu z nejvýznamnějších českých církevních staveb vzniká v katalánském městečku u Barcelony. Právě tam sídlí dílna německého varhanáře Gerharda Grenzinga, jenž zakázku získal. Při práci na pražských varhanách ho měla možnost pozorovat Andrea Máslová z pořadu Reportéři ČT.
20. 6. 2018|