TÉMA

Rovníková Guinea

Trestů smrti přibývá, upozornila Amnesty. Dominuje Čína, Blízký východ a severní Afrika

Loni bylo ve světě vykonáno nejvíce trestů smrti za pět let, upozornila organizace Amnesty International (AI) v úterý zveřejněné zprávě. Nejaktivnějším popravčím mezi státy je patrně Čína s odhadovanými tisícovkami poprav. Přesné počty nejsou známy. Mnoho odsouzenců, byť řádově nižší počty, posílají na smrt také Írán, Saúdská Arábie, Egypt a Spojené státy.
16. 5. 2023|

Odklon od ropy a plynu připraví těžební státy o biliony dolarů

Posun k takzvané zelené energii do roku 2040 připraví státy, kde se těží ropa a zemní plyn, až o třináct bilionů dolarů (až 277 bilionů korun). Uvádí to čtvrteční zpráva organizace Carbon Tracker, která si všímá finančních dopadů ekologičtějších způsobů výroby energie. Státní pokladny by v některých zemích mohly přijít minimálně o čtyřicet procent příjmů.
11. 2. 2021|

OPEC slaví šedesát let. Dříve „těžil“ i z ropných šoků, teď však kvůli rozporům a koronaviru brutálně ztrácí

Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) byla založena 14. září 1960 na konferenci v Bagdádu a už desítky let hraje klíčovou roli na ropném trhu, přestože v posledních rocích sužují kartel rozpory a jeho vliv střídavě upadá, upozorňují někteří analytici zejména v souvislosti s břidlicovou revolucí v USA. V posledních měsících navíc cenu ropy rapidně poslala dolů také pandemie koronaviru a hrozí, že by se situace teď mohla opakovat, pokud přijde její druhá vlna.
14. 9. 2020|

Izrael obvinil exministra energetiky ze špionáže pro Teherán. Kontakty s Íránci navázal Segev v Africe

Bývalý izraelský ministr pro energetiku Gonen Segev byl obžalován ze špionáže pro Írán, tedy úhlavního nepřítele židovského státu. Podle izraelské kontrarozvědky Šin Bet Segeva rekrutovala íránská zpravodajská služba. Někdejší izraelský zákonodárce byl zatčen v květnu během návštěvy Rovníkové Guineje, odkud byl vydán do židovského státu.
18. 6. 2018Aktualizováno18. 6. 2018, 20:21|