TÉMA

Loutky

Na unikátní loutky sto let padal prach. Restaurátoři z Východočeského muzea jim vdechnou nový život

Restaurátoři zachraňují více než sto let staré loutky vyřezané podle návrhů Mikoláše Alše. Staré domácí divadlo dlouho leželo bez povšimnutí na půdě jednoho z pardubických domů. Majitelka ho objevila náhodou, když půdu rekonstruovala. Loutky jsou teď v péči Východočeského muzea a mají se stát součástí expozice hraček.
17. 3. 2024|

Malý Pán čelí v novém filmu nástrahám velkého světa

Velká cesta Malého Pána bude mít pokračování. Na loutkové dobrodružství po osmi letech navazuje nový filmový příběh, který se částečně natáčel přímo ve středočeských lesích. Loutky i fantaskní mikrosvět filmu opět vytvořil výtvarník František Skála.
19. 4. 2023|

30 let zpět: Dejvické divadlo zahájilo svou první sezonu

Dejvické divadlo v Praze 6 dnes patří k těm nejznámějším nejen v metropoli. Členové zdejšího souboru jsou také dobře známí i z filmů či televizních seriálů. Od otevření scény v říjnu uteče rovných třicet let a reportáž ze 17. října 1992 informuje o jejím prvním představení. Tehdy ještě bez slavných hereckých jmen a s překvapivým titulem první sezony.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1992.
17. 10. 2022|

Dřevěné figurky letí do Soulu. Jihokorejci se zajímají o tajemství české loutky

Loutky a další exponáty z Muzea loutkářských kultur v Chrudimi se v pátek vydaly na dlouhou cestu do Jižní Koreje. Zhruba za dva týdny je začnou z devíti kovových přepravních beden vybalovat kurátoři Historického muzea Soulu. S dálkovou pomocí českých kolegů z Chrudimi z nich začnou sestavovat velkou reprezentativní výstavu Tajemství dřevěné loutky.
27. 4. 2021|

Thálie vybírá z více než třicítky nominací, cenu už mají jistou Josef Abrhám či Aneta Voleská

Ceny Thálie zveřejnily jména herců a hereček, tanečníků a tanečnic či pěvců a pěvkyň, kteří mohou letos získat ocenění za mimořádný jevištní výkon. Nominace byly oznámeny on-line, pouze přes internet se odehraje 14. listopadu i vyhlášení vítězů na scéně Národního divadla. Ocenění už nebude překvapením pro držitele ceny za celoživotní mistrovství, Thálie totiž nové laureáty představily zároveň s odtajněním nominací v jednotlivých kategoriích.
2. 11. 2020|

Dvě stě loutek, nejen Broučci. Výstava připomíná tvorbu výtvarníka Zdeňka Podhůrského

Výtvarník a loutkář Zdeněk Podhůrský vytvořil stovky loutek pro československé i zahraniční produkce. Nejslavnějšími loutkovými postavičkami z jeho dílny se stali bezpochyby televizní Broučci. Výstava, kterou k připomenutí nedožitých stých narozenin tvůrce otevírá Novoměstská radnice v Praze, toho z jeho tvorby ale představuje mnohem víc.
4. 9. 2020|

Ultrafialové retro v Chrudimi nasvítilo loutky

Muzeum loutkářských kultur v Chrudimi zve na Ultrafialové retro. Celoroční expozice odkazuje na kdysi oblíbené luminiscenční divadlo a ohlíží se za prací průkopníka tohoto žánru u nás, výtvarníka a a režiséra Františka Tvrdka. Od jeho narození uplynulo v lednu sto let.
18. 2. 2020|

Skupova Plzeň své herce zase vodí jako loutky

Po dvou letech se do západočeské metropole znovu sjely profesionální loutkové soubory, aby připomněly nejlepší inscenace, které za tu dobu vznikly. Festivalový program Skupovy Plzně lze navštívit od 13. do 17. června. Vidět lze pohádky, faustovský příběh nebo krvavou komiksovou jízdu a chybět v něm nebudou ani slavné postavičky loutkoherce, po němž nese přehlídka jméno.
13. 6. 2018|