TÉMA

Martin Františák

Jedna sestra odjela, druhá ne. V Kabaretu Winton se za šťastný konec platí

Podle námětu a původního zpracování spisovatelky Kateřiny Tučkové vznikl Kabaret Winton. Hra uváděná Švandovým divadlem se vrací k osudům židovských dětí, které v době nástupu nacismu zachránil z Československa Nicholas Winton. Staví na skutečností inspirovaném příběhu dvou sester – jedna vlakem vypraveným do bezpečí odjela, druhá ne. Kabaret Winton tak otevírá i téma, jak velkou cenu musely děti – i jejich blízcí – za svůj život zaplatit.
25. 10. 2022|

Srpnové světlo odhaluje lásku s prvky severského thrilleru

Suterénní studio Švandova divadla se proměnilo v drsnou severskou přírodu. V ní se odehrává původní hra Srpnové světlo, které pro tuto pražskou scénu napsal její umělecký šéf Martin Františák. Slibuje poetický příběh lásky s prvky thrilleru.
28. 9. 2022|

Werich a Holan pod jednou střechou. Cenu Marka Ravenhilla dostal Martin Františák

Cenu Marka Ravenhilla za nejlepší inscenaci současné hry za rok 2019 dostal Martin Františák. Porota ze čtyř nominovaných vybrala jako vítěznou jeho inscenaci hry Hadry, kosti, kůže od Pavla Jurdy, která připomíná soužití dvou významných a diametrálně odlišných umělců Jana Wericha a Vladimíra Holana. Uvádí ji Švandovo divadlo v Praze. Ceremoniál, při kterém se ceny předávají, letos kvůli koronaviru nahradilo vyhlášení vítězů ve vysílání ČT24.
3. 5. 2020|

Sousedé Werich a Holan sdílejí své hadry, kosti, kůže

Básník Vladimír Holan a herec Jan Werich byli přes dvacet let sousedy ve vile na pražské Kampě. O jejich nesnadném soužití a propletených osudech vznikla nová divadelní hra s názvem vypůjčeným z Holanovy sbírky: Hadry, kosti, kůže. Na jevišti Švandova divadla stejný prostor sdílejí Miroslav Hanuš jako Jan Werich a Luboš Veselý v roli Vladimíra Holana.
27. 9. 2019|

Pokradeš, ale nezabiješ. Jánošík Revisited v Brně morálně neobstojí

Národní divadlo Brno se rozhodlo nově pojmout drama o jednom z nejslavnějších slovenských zbojníků. V inscenaci Jánošík Revisited vychází současný šéf činohry Martin Františák z více než sto let staré hry od Jiřího Mahena, někdejšího dramatika brněnské scény. Idylický mýtus aktualizoval a zbojníky oblékl jako současné rebely.
14. 12. 2018|

Úklady a láska jsou nadčasové, přesvědčuje Schiller s rysy Tarantina

Úklady a láska svádí souboj v pražském Švandově divadle. Příběh mladých milenců, jimž nepřeje intrikánské okolí, napsal německý dramatik Friedrich Schiller na konci osmnáctého století, jeho hra ale – věří tvůrci současné dramatizace – bere diváky za srdce i dnes.
28. 5. 2018|