TÉMA

Noc kostelů

Během Noci kostelů se jich otevře 1800. K návštěvě vybízejí ty běžně nepřístupné i rekonstruované

Více než 1800 kostelů, modliteben, chrámů a kaplí se v pátek odpoledne, večer a v noci otevře věřícím i ostatní zájemcům, kteří na tato místa rádi zavítají. Tématem letošního ročníku akce Noc kostelů je křest a organizátoři chtějí reflektovat nejen jeho rituál, ale také místa, předměty, texty či tradice se křtem spojené. Jen na území Prahy bude možné vstoupit do 155 prostor a v Praze také arcibiskup Jan Graubner letošní Noc kostelů zahájí.
2. 6. 2023|

Na Noc kostelů otevře přes 1200 svatostánků, do některých lze dojet na kole

Kostely a modlitebny napříč Českou republikou se v pátek otevřou veřejnosti během tradiční akce Noc kostelů. Zapojení do třináctého ročníku hlásí přes 1220 svatostánků, mnohé připravily kromě prohlídky i koncerty nebo přednášky. Letošní přípravy byly složité, organizátoři téměř do poslední chvíle nevěděli, jakými omezeními se oni i návštěvníci budou muset řídit. Na program, který spojuje téma ekologie, v rozhovoru pro Studio 6 pozval hlavní koordinátor Noci kostelů 2021, kněz Michal Němeček.
28. 5. 2021|

Pomodlit se a spát. Noc kostelů zpřístupní přes tisíc svatostánků

Po celém Česku se večer 12. června otevřou veřejnosti chrámy, kostely, kaple a modlitebny zapojené do Noci kostelů. Návštěvníky očekává 1157 sakrálních prostor. Doznívající opatření se sice letošního ročníku dotknou, i tak je připraveno na 4000 programů.
12. 6. 2020|

Přes 1500 chrámů večer nezavírá. Nocí kostelů se jede na kole i šalinou

Více než 1500 chrámů, kaplí a modliteben po celé zemi zůstane v pátek večer a v noci otevřeno, aby se zapojily do dalšího ročníku populární Noci kostelů. Připraveno je přes 7 tisíc programů, na návštěvníky čekají koncerty, workshopy, přednášky a komentované prohlídky. Zájemci si mohou vybrat i z netradiční nabídky, kam patří speciální jízda šalinou, ochutnávky mešních vín nebo prohlídky zvonic, varhanních kůrů a dalších obvykle nedostupných míst.
25. 5. 2018|

Nejdřív kostel, potom postel. Noc kostelů otvírá církevní objekty

Do sakristií, klášterních zahrad, zvonic a krypt, tedy na většinou nepřístupná místa, se mohou podívat lidé během Noci kostelů. Církevní objekty se otevírají veřejnosti 9. června, do devátého ročníku se zapojilo téměř 1500 chrámů, kaplí a modliteben.
9. 6. 2017|