TÉMA

Bohuslav Reynek

Oslavoval krásu jako jeden z nejmocnějších projevů života. Před 50 lety zemřel Bohuslav Reynek

Před 50 lety 28. září 1971 v Petrkově na Havlíčkobrodsku zemřel básník, grafik, vydavatel a překladatel Bohuslav Reynek. Patřil ke generaci českých umělců, kteří smysl umění hledali v souladu osobního přesvědčení a víry s přirozeným řádem světa a jeho estetikou. Jeho dílo nesmělo být od roku 1948 až do poloviny šedesátých let vydáváno ani vystavováno, plného uznání se mu dostalo až po pádu komunismu.
28. 9. 2021|

Stát koupil Reynkův zámek Petrkov. Pro veřejnost otevře na konci června

Stát 27. května oficiálně převezme zámek Petrkov, ve kterém žil český básník a grafik Bohuslav Reynek. Zaplatil za něj 18 milionů korun, převod už byl zapsán do katastru nemovitostí. Pod správou Památníku národního písemnictví tam vznikne Česko-francouzské kulturní centrum. Vláda na zprovoznění objektu přislíbila téměř 150 milionů korun. Památkově chráněný zámek čeká kompletní rekonstrukce, některé části přesto budou veřejnosti přístupné už od konce června.
23. 5. 2021|

Stát koupí rodný statek básníka a grafika Bohuslava Reynka. Chce do něj vrátit literaturu

Zámeček v Petrkově, kde se narodil a žil básník a grafik Bohuslav Reynek, koupí stát, oznámil ministr kultury Lubomír Zaorálek (ČSSD). Rodině, která se rozhodla památkově chráněný objekt prodat, zaplatí 18 milionů korun.
23. 7. 2020Aktualizováno23. 7. 2020, 12:40|

Ministerstvo kultury stojí o zámeček básníka Reynka. Peníze shání

Ministerstvo kultury bude usilovat o koupi zámečku v Petrkově, kde žil Bohuslav Reynek. Básníkovi příbuzní památkově chráněný objekt nyní prodávají. Pokud se podaří peníze nad rámec rozpočtu resortu získat, mohl by zámeček provozovat Památník národního písemnictví.
12. 5. 2020|

Grafiky Bohuslava Reynka se vrátily do Česka na aukci. Za kafe by se už koupit nedaly

Po letech se do Česka vrátila významná sbírka grafik výtvarníka a katolického básníka Bohuslava Reynka. Aukční dům Dorotheum ji vystavuje ve své pražské galerii, kde bude 22. září nabídnuta v aukci. Pro Reynkovy grafiky byl loňský rok aukčně zcela výjimečný.
13. 9. 2018|

Recenze: Vydařené setkání s bláznem. Karel Vepřek navštívil Bohuslava Reynka

Nové album písničkáře Karla Vepřeka Blázen jsem ve své vsi má jasného jmenovatele – je jím autor všech textů, přesněji, básník Bohuslav Reynek. A setkání je to vskutku výtečné.
24. 5. 2018|