TÉMA

Muzejní noc

Sto let od vzniku Velké Ostravy připomenou obecní slavnosti, kabaret či tančírna

Moravskoslezské krajské město si letos sérií akcí připomene sto let od vzniku takzvané Velké Ostravy. Oslavy výročí vyvrcholí v červnu u příležitosti Muzejní noci. V plánu je kromě výstav a komentovaných prohlídek také dobový kabaret či výtvarné dílny. Náklady na připomínku jubilea budou kolem dvou milionů korun, oznámil ve čtvrtek primátor Jan Dohnal (SPOLU).
4. 1. 2024Aktualizováno4. 1. 2024, 13:29|

Ponocují galerie, kostely i hřbitovy. Festival muzejních nocí přerostl v akci, která nemá v Evropě obdoby

Začíná Festival muzejních nocí. Možnost prohlédnout si muzea, ale i galerie a další prostory i v čase, kdy bývá obvykle zavřeno, přiláká každoročně tisíce lidí. Letos si mohou vybírat z programu 630 institucí ve 190 městech. Národní zahájení letos hostí opravený Červený kostel v historickém centrum Olomouce. Mimořádné prohlídky a další akce potrvají po celé republice až do 16. června.
19. 5. 2023|

Po loňské pauze začne v sobotu Brněnská muzejní noc. Výstavy i památky budou otevřené do půlnoci

Po loňské pauze kvůli covidové pandemii se v sobotu v Brně znovu uskuteční muzejní noc. Brány některých výstavních síní, galerií nebo památkových objektů zůstanou otevřené až do půlnoci. Kromě expozic se mohou lidé těšit na doprovodný program, třeba komentované prohlídky, koncerty, tvůrčí dílny a módní přehlídku. Muzejní noc se v Brně obvykle koná v květnu. Letos na jaře však ještě epidemická situace nebyla optimální, nakonec se tak většina institucí dohodla na srpnovém termínu.
5. 8. 2021|

Zavřete oči... později. Přichází Festival muzejních nocí

Česká muzea, galerie a další instituce opět ponocují. Přes pět set zařízení ve více než sto padesáti městech se od 17. května do 8. června připojí k Festivalu muzejních nocí. Patnáctý ročník bude zahájen v Muzeu Karlovy Vary, nocování tradičně uzavře Praha.
17. 5. 2019|

Tak dobrou! Přeje opět Festival muzejních nocí

Mnohá muzea a galerie opět kvůli Muzejní noci zruší svou „zavíračku“, aby návštěvníkům dopřály večerní či noční prohlídku a další doprovodné akce. Do Festivalu muzejních nocí se letos zapojilo přes pět set institucí ve sto sedmdesáti městech. Ponocování zahajuje 18. května Hradec Králové a zakončí tradičně 9. června Praha.
18. 5. 2018|