TÉMA

Defenestrace

Interview ČT24

Víme, že Jan Žižka byl statečný a udatný, ale nikdo o něm neříká, že i moudrý, konstatuje historik Čornej

Životní sen – napsat knihu o Janu Žižkovi – si historik Petr Čornej splnil, navíc jeho rozsáhlé dílo o této postavě dějin se stalo v cenách Magnesia Litera Knihou roku. Podle něho se historická věda posunula o kus dál, než platilo v 19. a první polovině 20. století. Spolu s tím pokročila i naše znalost, především pokud jde o středověkou mentalitu a o způsob tehdejšího myšlení a uvažování. Když se pak husitství a Jan Žižka zasadí do širšího kontextu, objeví se v nových a překvapivých souvislostech, uvedl v Interview ČT24.
13. 9. 2020|
Události komentáře

Čím vyprovokovali konšelé dav k defenestraci? Je otázka, jak jsou prameny věrné, říká historička

Před 600 lety zahájili na Novém Městě pražském stoupenci kalichu svoji revoluci. Začala krvavě vyhozením konšelů z oken radnice. Jak přesně to bylo, sice popisuje několik pramenů a dlouhá řada historických prací, ale v některých podrobnostech nemají historici jasno. O událostech 30. července 1419 i výzkumu středověkých dějin hovořila v Událostech, komentářích Eva Doležalová z Historického ústavu Akademie věd. Rozhovor s ní vedl Jakub Železný.
30. 7. 2019|

Z okna na hroty kopí dopadlo před 600 lety sedm konšelů. Začaly husitské války

Zdá se to poněkud barbarské, ale před staletími nebylo zase tak nevídané, že řešením politických sporů bylo slabší – míněno fyzicky slabší – stranu vyhodit z okna. K nejznámějším defenestracím patří dvě z těch pražských, a přestože z celoevropského pohledu byla nejspíše významnější ta z roku 1618 (lze ji vnímat jako úvod třicetileté války), pro české země byla neméně zásadní defenestrace, ke které došlo o 199 let dříve. Pražská defenestrace z 30. července 1419 bezprostředně předznamenala husitské války, které celým královstvím – a nejen jím – zmítaly další půldruhé dekády.
30. 7. 2019|

ČT uvádí: Bůh s námi. Karel Dobrý chystá defenestraci

Před čtyřmi sty lety došlo k vyhození královských místodržících z oken Pražského hradu. Defenestrací začalo české stavovské povstání, které přerostlo v třicetiletou válku, jež zasáhla celou Evropu. Události roku 1618 a jejich následky připomíná hraný film Bůh s námi – od defenestrace k Bílé hoře. Snímek s Karlem Dobrým a Terezou Hofovou v hlavních rolí uvede v televizní premiéře ČT1 v neděli 13. května od 20:15.
13. 5. 2018|
Česká televize

Začne to defenestrací. Třicetiletá válka znovu vypukne v seriálu Age of Iron

Do časů třicetileté války se vrací koprodukční dokudrama Age of Iron. Devastující konflikt mezi katolíky a protestanty, který poznamenal celou Evropu, začal povstáním stavů v zemích Koruny české a proslulou defenestrací na Pražském hradě. Záběry do úvodního dílu historického seriálu Age of Iron vznikají přímo v katedrále svatého Víta. Na dokumentárním seriálu s hranými pasážemi se společně s televizními stanicemi ARTE a ZDF podílí také Česká televize.
8. 2. 2018|