TÉMA

Kirill Serebrennikov

Spor o ruský film: Ukrajinský velvyslanec ho označuje za propagandu, festival ve Varech za kritiku Putinova režimu

V Buči, v Mariupolu, v Černihivu jsme mohli vidět „kulturu“ ruských vojáků, kteří byli vychováni na propagandistických snímcích, napsal ukrajinský velvyslanec v Česku Jevhen Perebyjnis v otevřeném dopise. Adresoval ho prezidentovi filmového festivalu v Karlových Varech. Kritizuje, že přehlídka do programu zařadila drama Kapitán Volkonogov uprchl, natočené s ruskou státní podporou. Zástupci festivalu ale snímek považují naopak za kritiku stávajícího ruského režimu.
29. 6. 2022|

V Cannes soutěží novinky Östlunda, Serebrennikova i Park Chan-wooka

O Zlatou palmu bude v hlavní soutěži festivalu v Cannes usilovat osmnáct snímků. Do výběru se dostaly například nové tituly režisérů Rubena Östlunda, bratří Dardenneových, Park Chan-wooka či Kirilla Serebrennikova.
14. 4. 2022|

Ruský režisér Serebrennikov se podle soudu dopustil zpronevěry. Uložil mu tříletou podmínku

Moskevský soud v pátek shledal známého režiséra Kirilla Serebrennikova vinným ze zpronevěry prostředků poskytnutých státem na kulturní projekt s názvem Sedmé studio a potrestal jej tříletým podmíněným trestem. Kritik ruského vedení, které viní z korupce a přílišné byrokracie, svou vinu popírá. Obžaloba původně žádala pro Serebrennikova šest let odnětí svobody, pro Alekseje Malobrodského pět let a pro Jurije Itina čtyři roky. Serebrennikovův advokát podle agentury TASS oznámil, že se proti rozsudku odvolá.
26. 6. 2020Aktualizováno26. 6. 2020, 17:15|

Ruský prokurátor žádá šest let vězení pro Serebrennikova. Podle obžaloby zpronevěřil miliony rublů

Ruský prokurátor v pondělí v závěrečném návrhu požádal moskevský soud, aby známého režiséra Kirilla Serebrennikova potrestal šesti lety odnětí svobody. Oznámili to reportéři ze soudní síně. Serebrennikov je obžalován z krádeže 129 milionů rublů (asi 44 milionů korun) poskytnutých státem na divadelní projekt. Kritik korupce, byrokracie i ruského vedení vinu popírá.
22. 6. 2020|

Režiséru Serebrennikovovi soud zrušil domácí vězení. Stále mu ale hrozí až deset let za mřížemi

Moskevský soud zrušil domácí vězení režisérovi Kirillu Serebrennikovovi obviněnému z defraudace. Oznámila to tisková agentura TASS. Kritik korupce, byrokracie i ruského vedení je obviněný, že se svými spolupracovníky zpronevěřil až 133 milionů rublů (skoro 47 milionů korun). V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení. Soud mu nařídil, aby neopouštěl Rusko.
8. 4. 2019|

Zprávy z Cannes: Chlad i obleva přichází z Východu

Těsně před víkendem se v hlavní soutěži festivalu v Cannes představily dva zajímavé snímky z Východu: Jak ruský, tak polský film s sebou nese podpis výrazné režisérské osobnosti – Kirilla Serebrennikova a Pawła Pawlikowského. A oba jejich snímky kromě lokace na východ od Západu spojuje černobílé provedení, hudba jako důležitý prvek a příběh o svobodě z dob komunistického režimu.
11. 5. 2018|