TÉMA

JAMU

Prezident jmenoval jedenáct nových rektorů. Jeden z nich už čelí výzvě k rezignaci

Prezident Miloš Zeman jmenoval na Pražském hradě nové rektory. Hlava státu se tam vrátila  poprvé po asi pěti měsících. Poslední veřejná aktivita prezidenta, o které jeho kancelář informovala, se na Hradě uskutečnila na konci loňského srpna. Ceremoniálu se osobně zúčastnilo deset rektorů, jedenáctému Vojtěchu Adamovi chce Hrad zaslat dekret poštou. Končící rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová nicméně svému nástupci Adamovi doporučila rezignaci kvůli zjištěným vědeckým pochybením. Ten ale odstoupit neplánuje.
26. 1. 2022Aktualizováno26. 1. 2022, 20:06|

Post rektora JAMU Oslzlý neobhájil, nahradí jej ředitel zlínského divadla Michálek

Novým rektorem Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (JAMU) bude ředitel Městského divadla ve Zlíně Petr Michálek, absolvent divadelní fakulty. V opakované volbě jako kandidát zvenčí porazil děkanku hudební fakulty Barbaru Marii Williovou. Akademický senát zasedal bez účasti veřejnosti, jednání se přenášelo přes internet.
9. 12. 2021|

Studenti hereckých škol žádají výjimku, aby mohli chystat absolventská představení

Školní divadla žádají o výjimku z vládních opatření, aby mohli studenti posledních ročníků pracovat na inscenacích. Jejich nazkoušení a odehrání je součástí studia, navíc jim může zjednodušit získání práce. Ministerstvo školství o tom podle Roberta Plagy (za ANO)  jedná s ministerstvem zdravotnictví.
5. 1. 2021|

Mejerchold si zaslouží hold. Studenti JAMU připomínají popraveného ruského režiséra

Studenti činohry JAMU nazkoušeli inscenaci věnovanou jedné z nejvýraznějších osobností ruské avantgardy. Pod režijním vedením J. A. Pitínského vyprávějí o uměleckém vývoji režiséra Vsevoloda Emiljeviče Mejercholda a zároveň o bouřlivých ruských dějinách první poloviny minulého století.
11. 12. 2019|

Za těmi nejlepšími projezdili Evropu. JAMU nakoupila hudební nástroje za miliony

Nové hudební nástroje a technologie budou od pátku sloužit studentům Hudební fakulty Janáčkovy akademie múzických umění v Brně (JAMU). Škola je nakoupila za téměř 70 milionů korun. Jsou mezi nimi moderní nástroje špičkových značek i vzory těch historických z různých období.
6. 12. 2019|

Brněnská JAMU udělila čestný doktorát Vlastě Chramostové

Zástupci Janáčkovy akademie múzických umění v Brně udělili čestný doktorát herečce Vlastě Chramostové. Titul jí měl být původně udělen na slavnostním ceremoniálu v říjnu při oslavách založení Československa, hospitalizace Chramostové to však tehdy znemožnila. Rektor JAMU Petr Oslzlý, děkan divadelní fakulty Petr Francán a proděkan Ivo Krobot se za ní v sobotu vypravili do soukromého zařízení pro seniory v Praze-Modřanech, kde dvaadevadesátiletá herečka žije.
15. 12. 2018|

Zemřel prorektor JAMU Josef Kovalčuk. Stál u zrodu HaDivadla, působil i v Národním divadle

Ve věku 69 let zemřel v sobotu Josef Kovalčuk, výrazná osobnost českého divadla a prorektor Janáčkovy akademie múzických umění v Brně, který se mimo jiné zasloužil o obnovení divadelní fakulty na zmíněné škole. Spojen je i s Národním divadlem v Praze.
1. 7. 2018|

Muzikáloví studenti JAMU válčí s činohrou o válce

Studenti muzikálu na brněnské JAMU dostali možnost prověřit své schopnosti v jiném žánru, než kterému se běžně věnují. V Divadle na Orlí nastudovali činoherní inscenaci od současné ruské autorky Olji Muchiny. Čechovovská hra se jmenuje YOU.
10. 4. 2018|