TÉMA

Nebeský palác

Kosmické smetí narušilo Nebeskou harmonii. Tchajkonauti museli do volného prostoru

Posádka čínské vesmírné stanice musela během letošní zimy provést dva výstupy do kosmu. Cílem byla oprava solárních panelů základního modulu – poškodil je vesmírný odpad. Informovala o tom čínská státní agentura Nová Čína, podle níž byly opravy úspěšné.
před 7 h hodinami|

Na Zemi přistáli tři čínští astronauti. V Nebeském paláci žili půl roku

Po půlroce stráveném v základním modulu budované vesmírné stanice Tchien-king (Vesmírný palác) se vrátili na Zemi tři čínští astronauti. Loď Šen-čou 13 s nimi přistála v poušti Gobi v sobotu dopoledne. Půlroční pobyt na orbitě je novým čínským rekordem.
16. 4. 2022|

Čínští kosmonauti dorazili do Vesmírného paláce, budou jej připravovat na rozšíření

Čínská loď Šen-čou 13 úspěšně přistála s tříčlennou posádkou na základním modulu budované čínské vesmírné stanice Tchien-kung (Nebeský palác). Let z čínského kosmodromu Ťiou-čchüan trval zhruba šest a půl hodiny.
16. 10. 2021|

Čína vyšle do vesmíru tři kosmonauty, budou stavět Nebeský palác

V pátek večer odletí z kosmodromu Ťiou-čchüan tři čínští kosmonauti, kteří budou pokračovat v budování nové čínské orbitální stanice Tchien-kung (Nebeský palác). Po osmi letech přitom bude v čínské vesmírné misi opět žena.
15. 10. 2021|

Čína vypustila základní modul vlastní vesmírné stanice. Má konkurovat ISS

Čína vypustila do kosmu základní modul své vlastní orbitální stanice nazvaný Tchien-che (Nebeská harmonie). Z kosmického střediska Wen-čchang na jihočínském ostrově Chaj-nan ho v 11:23 místního času (5:23 SELČ) vynesla raketa Dlouhý pochod 5B. Informovaly o tom tiskové agentury.
29. 4. 2021Aktualizováno29. 4. 2021, 10:01|

Nebeský palác se zřítí o Velikonocích, spočítali vědci. Zpřesnili i předpověď kam

Evropská vesmírná agentura (ESA) spočítala, které části světa jsou nejpravděpodobnějším místem, kam se zřítí první čínská experimentální vesmírná stanice Tchien-kung 1 (Nebeský palác 1). Čína ji vloni přestala ovládat, několikatunové zařízení tedy na Zemi dopadne nekontrolovaně.
26. 3. 2018|