TÉMA

Marek Šindelka

Národní divadlo Brno nastudovalo hru Feminista

Brněnské divadlo Reduta uvádí Feministu. Divadelní prvotina spisovatele Marka Šindelky rozehrává situaci nevhodného chování vysokoškolského pedagoga vůči studentkám. Premiéru má hra v době, kdy kauzy z univerzitního prostředí plní média, nevznikala ale jako přímá reakce na současné události.
17. 2. 2023|

„Nízký rozpočet je obrovská svoboda,“ míní Nohejl. Reklamního režiséra objevil film až po čtyřicítce

Cesta režiséra Michala Nohejla na filmová plátna byla poměrně dlouhá. Celovečerní debut natočil až v pětačtyřiceti letech. Komorní satira Okupace prošla loni kiny bez většího diváckého povšimnutí – pořádně na něj upozornily až před pár dny Ceny české filmové kritiky. Okupaci vyznamenaly čtyřmi soškami, včetně té pro nejlepší film. Michal Nohejl byl hostem Událostí, komentářů.
8. 2. 2022|

Nejlepší je Okupace, rozhodli filmoví kritici. Herecké ceny má „Zátopek“ Neužil a chybující Gajdošíková

Pro Ceny české filmové kritiky je nejlepším snímkem roku 2021 satirické drama Okupace. Jako svůj celovečerní debut tento film natočil Michal Nohejl. Ocenění pro nejlepšího herce si „vyběhal“ Václav Neužil v životopisném titulu Zátopek. Nejlepší herečkou je podle kritiků Pavla Gajdošíková, která zaujala ve snímku Chyby.
5. 2. 2022Aktualizováno5. 2. 2022, 21:49|

Rychlé šípy vycházejí v restaurované podobě. Legendární dílo bylo v českém komiksu zlomové

Pětice chlapců, která změnila český komiks. To jsou Rychlé šípy. Jejich obrázkové příběhy teď vychází v restaurované podobě a vysoké tiskové kvalitě. Nové souborné vydání obsahuje všechny díly, které Jaroslav Foglar společně s kreslířem Janem Fišerem vytvořili. V čem tkví síla Rychlých šípů a jak si stojí v porovnání s jinými českými komiksy?
29. 3. 2021|

Kadrnka dokončil Zprávu o záchraně mrtvého. Inspiroval se kómatem vlastního otce

Režisér a scenárista Václav Kadrnka dotočil svůj třetí celovečerní snímek. Přestože do natáčení, do něhož se tvůrci pustili po třech letech příprav, nedlouho po začátku zasáhla koronavirová krize. K filmu Zpráva o záchraně mrtvého inspirovala Kadrnku situace, s níž se musela vypořádat jeho vlastní rodina.
2. 6. 2020|

Kuřimská kauza dominuje tuzemskému komiksu. Knihu Svatá Barbora ocenila Česká akademie komiksu

Hlavní cenu České akademie komiksu získala kniha o kuřimské kauze Svatá Barbora. Oceněna byla i v kategorii Nejlepší kresba. Na knize se podílel scenárista Vojtěch Mašek spolu s kreslířem Markem Pokorným a se spisovatelem Markem Šindelkou. Mašek pak uspěl i v kategoriích Nejlepší komiksová kniha a Nejlepší scénář, kde zabodovala jeho další práce – Sestry Dietlovy. Výsledky 12. ročníku komiksových cen Muriel poprvé vyhlásila nově založená Česká akademie komiksu.
25. 1. 2019|

Kuřimská kauza v komiksu: Svatá Barbora propírá kolektivní šmíráctví

Před lety byla kuřimská kauza tématem domácího zpravodajství, nyní se spletitý případ týrání nezletilých dětí vrací v podobě grafického románu. Komiks Svatá Barbora vytvořili scenáristé Marek Šindelka a Vojtěch Mašek s kreslířem Markem Pokorným. Na jedenáct let starých událostech je nezajímalo to bulvárně přitažlivé, ale určité mediální šmíráctví, které tato kauza vzbuzovala. Komiksové zpracování není dokumentem, ale fikcí.
22. 3. 2018|