TÉMA

Svatopluk Němeček

Lékaři v nemocnicích zahájili protest, čekají na podpis dohody o odměňování

Lékaři v nemocnicích zahájili v pátek protest a přestali sloužit dobrovolné přesčasy. Některá zařízení proto musela odložit plánovanou péči, jiná fungují prakticky bez omezení. Zástupci lékařů se ve čtvrtek dohodli s premiérem Petrem Fialou (ODS) na růstu mezd a platů. Pro příští rok jim nabídl téměř deset miliard korun. Protest ale lékaři chtějí odvolat až po podpisu dohody.
1. 12. 2023Aktualizováno1. 12. 2023, 17:37|

Bohumínská nemocnice má všechny ambulance pod jednou střechou. Budova stála 68 milionů

Bohumínská městská nemocnice ve čtvrtek otevřela novostavbu ambulantního traktu za zhruba 68 milionů korun. Dosud museli pacienti kvůli jednotlivým vyšetřením přecházet mezi budovami. Nyní najdou vše pod jednou střechou, řekl ředitel nemocnice Svatopluk Němeček. Investorem nové budovy v areálu nemocnice bylo město Bohumín.
10. 11. 2022|

Do Česka míří Novavax. Válek navrhne zmírnění karantén, oznámil v Otázkách Václava Moravce

Epidemie onemocnění covid-19 zůstává na vzestupu. Zahlcení nemocnic však zatím nehrozí, uklidňuje Ústřední krizový štáb. Od příštího týdne ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) navrhne vládě úpravu pravidel pro izolace. Po prvním pozitivním PCR testu by se lidé nemuseli 30 dní testovat. V pořadu Otázky Václava Moravce také oznámil, že do Česka míří nová vakcína Novavax. O průběhu stávající vlny, opatřeních i povinném očkování s ním debatovali stínový ministr zdravotnictví Julius Špičák (ANO) a bývalý šéf resortu Svatopluk Němeček (ČSSD).
23. 1. 2022|

Vojtěch čelil kritice za personální změny i situaci kolem covidu, byl prvním ministrem v době pandemie

Do čela resortu zdravotnictví se po Petru Arenbergerovi (za ANO) vrátí podle premiéra Andreje Babiše (ANO) jeden z Arenbergerových přechůdců, poslanec Adam Vojtěch (za ANO). Ten byl zároveň v minulosti i prvním ministrem, který resort řídil v období pandemie, než na svou funkci loni v září rezignoval. Kritice čelil nejen kvůli personálním změnám, ale právě i situaci kolem covidu. Za jeho významný úspěch lze naopak považovat zavedení e-receptu, který prosadil i přes odpor části zdravotnické veřejnosti.
25. 5. 2021|

Očkuje se narychlo, bez přípravy a s provozními problémy, kritizuje exministr Němeček

Vakcinace proti covidu-19 funguje v Česku jako všechno ostatní v rámci boje s koronavirem, tedy narychlo, nepřipraveně a s provozními problémy. V Interview ČT24 to prohlásil bývalý ministr zdravotnictví a současný ředitel Bohumínské městské nemocnice Svatopluk Němeček (ČSSD).
19. 1. 2021|

Hlavním problémem v nemocnicích je teď personál, zdravotníci do ledna nevydrží, říká Němeček

Vývoj epidemie covid-19 se v Česku dál nezhoršuje. Reprodukční číslo pokleslo a procento pozitivních dál neroste. Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (za ANO) je to začátek snižování. Nikdo se dle něj nemusí bát, že by nebyl ošetřen. O situaci ohledně epidemie diskutovali v Otázkách Václava Moravce bývalí ministři zdravotnictví Zuzana Roithová (KDU-ČSL), Leoš Heger (TOP 09) a Svatopluk Němeček (ČSSD).
1. 11. 2020|

Prezident jmenoval Romana Prymulu ministrem zdravotnictví. Nedovedu si představit nikoho kompetentnějšího, řekl mu

Nástupcem Adama Vojtěcha (za ANO) na ministerstvu zdravotnictví se stal Roman Prymula. Ministrem jej jmenoval prezident republiky v pondělí odpoledne na lánském zámku. Úřad převezme nový ministr v úterý. Premiér Andrej Babiš (ANO) uvedl, že bude mít za úkol krizové řízení.
21. 9. 2020Aktualizováno21. 9. 2020, 16:03|

Stát nechce platit tři miliony bývalému děkanovi plzeňských práv za rozhodování v kauze Diag Human

Stát nesouhlasí s tím, že by měl rozhodci Milanu Kindlovi z kauzy Diag Human zaplatit odměnu přes tři miliony korun. Ministerstvo zdravotnictví, které stát zastupuje, proto podalo dovolání k Nejvyššímu soudu. ČT informaci sdělila mluvčí resortu Renata Povolná. Případ souvisí s letitým sporem České republiky a firmou Diag Human obchodující s krevní plazmou. Kindl, který byl tehdy jedním z arbitrů, podle ministerstva neměl platnou smlouvu a na peníze nemá nárok.
29. 5. 2020|

Politicky nemám blízko k nikomu, uvedl Prymula. Možnou další vlnu pandemie vyřeší podle něj chytrá karanténa

Vláda schválila pozici vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví, kterou bude zastávat dosavadní náměstek ministra zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. Dle ministra zdravotnictví má jít o post vědecko-výzkumný, který se nebude krýt s kompetencemi ve zdravotnictví. Na ministerstvu Prymula skončí do konce týdne. O podrobnostech mluvil v pořadu Interview ČT24.
25. 5. 2020Aktualizováno25. 5. 2020, 22:52|
168 HODIN

Chybějící prověrka i spory s ministrem zdravotnictví. Prymula míří na Úřad vlády

Roman Prymula končí na postu náměstka ministra zdravotnictví. Neodchází však do soukromého sektoru, jak původně naznačoval, zůstat by měl ve státní sféře. Působil by na Úřadu vlády jako zmocněnec pro vědu a výzkum ve zdravotnictví. Novou pozici ještě musí schválit kabinet a koaliční ČSSD, kde se ozývají i nesouhlasné hlasy. Epidemiologa naopak podporuje prezident Miloš Zeman. Profil Romana Prymuly připravil pořad 168 hodin, končící náměstek bude také v pondělí od 18:28 hostem Interview ČT24.
25. 5. 2020|

Stát musí zaplatit tři miliony korun rozhodci z kauzy Diag Human

Ministerstvo zdravotnictví musí rozhodci z kauzy Diag Human Milanu Kindlovi zaplatit odměnu přes tři miliony korun s úroky za práci na vleklém sporu státu s firmou na výrobu a zpracování krevní plazmy. Pravomocně o tom ve středu rozhodl pražský městský soud. Bývalý děkan plzeňské právnické fakulty je tak druhým arbitrem, který se odměny domohl. Stejnou částku již soudy dříve přiznaly někdejšímu předsedovi Hospodářské komory Petru Kuželovi. Ministerstvo zdravotnictví podá proti rozhodnutí dovolání k Nejvyššímu soudu.
29. 1. 2020Aktualizováno29. 1. 2020, 14:34|
Státní rozpočet

KSČM podpoří ve sněmovním výboru návrh státního rozpočtu na rok 2020

Poslanci KSČM by měli podle doporučení vedení podpořit ve sněmovním výboru návrh státního rozpočtu. Zasedání se účastnili i premiér Andrej Babiš (ANO) a ministryně financí Alena Schillerová (za ANO). Vláda ANO a ČSSD bude hlasy komunistů potřebovat, aby rozpočet prosadila. Podmínkou pro další podporu rozpočtu je podle komunistů dořešení požadavků v oblasti zdravotnictí.
4. 10. 2019Aktualizováno4. 10. 2019, 12:33|

Ministr Vojtěch zjišťoval informace přes lobbistu Horáčka. Třeba o platu Němečkovy ženy

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) se ještě jako tajemník v resortu financí snažil získat informace o manželce tehdejšího ministra Svatopluka Němečka (ČSSD). Zjistil to Český rozhlas. Vojtěch pověřil lobbistu Tomáše Horáčka, aby údaje získal podáním žádosti podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Ministr tvrdí, že vše inicioval Horáček. Ten ale říká opak.
24. 6. 2019|

Kauza nemocničních zakázek: Obhájci hlavního obviněného podle policie vynášeli informace

Kauza údajné manipulace zakázek, která se týká pražských nemocnic Na Bulovce a Na Františku, se rozrůstá. Policie chce, aby advokátní komora zahájila kárné řízení se dvěma obhájci hlavního obviněného v případu, podnikatele Tomáše Horáčka. Advokáty podezírá z vynášení informací či z toho, že Horáčkovi umožnili telefonovat z vazby.
9. 6. 2019|

Nové vyšetřování v kauze kolem nemocničních zakázek. Zapojený byl údajně i známý exministra Němečka

Korupční kauza kolem nemocničních zakázek se rozrůstá. Podnikatel Tomáš Horáček, který je hlavním obviněným, totiž začal spolupracovat s policií. Detektivové tak začali prověřovat zhruba desítku nových nákupů, například dodávku monitorovacích systémů do Fakultní nemocnice Bulovka.
7. 4. 2019|

Pomoc proti bolesti, nebo hazard? Tradiční čínská medicína v Česku budí rozporuplné reakce

Centrum čínské medicíny v Hradci Králové končí. Mělo přitom být vlajkovou lodí východního lékařství v Česku. Čínská medicína dlouhodobě vyvolává rozporuplné reakce. Dva předchozí ministři zdravotnictví ji podporovali, naopak Česká lékařská komora byla vždy proti. Zákonodárci nedávno vyřadili terapeuty a specialisty čínské medicíny ze zákona o nelékařských pracovnících. Podle současného ministra Adama Vojtěcha (za ANO) by metody měly spadat pod připravovaný zákon o léčitelství.
11. 2. 2019|
Ostrava

Novým ředitelem FN Ostrava bude lékař Havrlant. Dohodl se s protikandidátkou Čermákovou

Novým ředitelem Fakultní nemocnice Ostrava bude lékař Jiří Havrlant. Dohodl se totiž se svou protikandidátkou z nedávného výběrového řízení Zuzanou Čermákovou, která se stane jeho první náměstkyní. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) ho jmenuje v následujících dnech. Ministerstvo zároveň zrušilo už vyhlášené další výběrové řízení, do kterého se mohli do středy hlásit zájemci o funkci, sdělila mluvčí ministerstva Gabriela Štěpanyová.
22. 1. 2019|

Do ostravské nemocnice míří kontrola. Problémy jsou z doby, kdy jsem nešéfoval, říká Němeček

Ve Fakultní nemocnici v Ostravě ještě letos začne několikaměsíční ministerská kontrola, řekl v pondělí ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (ANO). Ten v únoru odvolal ředitele nemocnice Svatopluka Němečka. Pověřený ředitel nemocnice Evžen Machytka nyní kontroluje všechny smlouvy a zakázky.
19. 3. 2018|