TÉMA

Lucie Faulerová

Raději zešílet na divadle. Z knih na prkna se nově dostal McEwan, Smrtholka i šumavští poustevníci

Divadlo si dobře rozumí s literaturou, potvrzují novinky tuzemských scén. Do repertoárů po prázdninách přibyla nová nastudování, nebo dokonce premiérové dramatizace literárních děl. Jak už klasické nebo přinejmenším známé tituly, třeba Tři mušketýři nebo Postřižiny, tak knihy ze současné literatury. Na divadelní prkna se tak dostávají rozhovory se šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině či ve světové premiéře McEwanův román Skořápka.
10. 10. 2021|

Nominace na Cenu Jiřího Ortena: Dnešní ženy a babička

Drásavý román o dnešní ženě, básnický záznam současného světa a invenční žánrová koláž o babičce. Těmito slovy představuje Cena Jiřího Ortena finalisty, mezi nimiž se rozhodne o nejlepší loňské knize od autora do třiceti let. Trojice nominovaných, tedy Lucie Faulerová, Emma Kausc a Ondřej Macl, představí svá díla 2. května na autorském čtení v pražské Literární kavárně Řetězová. Jméno laureáta bude oznámeno 10. května.
13. 4. 2018|

Nominace Magnesia Litera: Od alchymie po mileniály, z pyramid do paneláků, ke dnu i na věčnost

Próza, poezie, publicistika, literatura faktu, knihy pro děti a mládež… Magnesia Litera po roce opět oceňuje nejlepší autory a knihy uplynulého roku. Do nominací se propsal například popis „české cesty“ od novináře Erika Taberyho, zevrubná publikace o panelových domech či rovnou dvě knihy Petry Soukupové. Výroční knižní ceny budou uděleny 4. dubna v přímém přenosu ČT art, hlasovat mohou i čtenáři. Jednotlivé nominace Česká televize opět představí podrobněji i v samostatných medailoncích.
6. 3. 2018|