TÉMA

Mene Tekel

Pokud se lidé nevzdají pohodlí, zvítězí zlo, řekl Vystrčil v den výročí pochodu studentů proti komunistickému puči

Studenti, senátoři i zástupci protikomunistických organizací v neděli vyrazili na Pražský hrad – stejnou trasou, jakou v únoru 1948 absolvovali účastníci pochodu proti komunistickému uchopení moci v tehdejším Československu. Předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) při příležitosti 76. výročí pochodu řekl, že pokud se lidé nevzdají svého pohodlí, zvítězí zlo a demokratů bude málo. Totalita podle něj přináší utrpení.
25. 2. 2024|

Začal festival proti totalitě. Připomíná oběti nacismu a komunismu

S tématem „právo na právo“ začal festival proti totalitě Mene Tekel. Týden výstav, promítání a hudby tradičně připomene oběti nacismu a komunismu, mimo jiné dokumentem ATA o vykonstruovaném procesu z počátku padesátých let. Právě jeho premiéra Mene Tekel v pondělí podvečer slavnostně zahájila. Podle dramaturgyně Daniely Řeřichové je festival „záležitost, která oslovuje velkou šíři lidí napříč generacemi, napříč sociálním spektrem a spojuje lidi dobré vůle,“ jak uvedla v pořadu Události, komentáře.
12. 10. 2021|

Festival Mene Tekel připomene únor 1948 a zaměří se na odkaz George Orwella

V Praze začíná týdenní festival proti totalitě Mene Tekel. Zájemcům nabídne tematické výstavy, projekce filmů či rozhovory s pamětníky. Jako hlavní téma letošního 14. ročníku zvolili organizátoři Memento George Orwella. Festival Mene Tekel se koná vždy v týdnu kolem 25. února, kdy v roce 1948 převzala moc Komunistická strana Československa.
24. 2. 2020Aktualizováno24. 2. 2020, 17:44|

Provokace StB proti sedlákům skončila dvěma tresty smrti. Proces teď připomněli studenti práv

Rekonstrukcí politického procesu se sedláky z Olešnicka na Vysočině vyvrcholil festival proti totalitě Mene Tekel. Studenti právnické fakulty oživili 66 let staré události, kdy StB nasadila mezi zemědělce svého agenta, který postřelil místního komunistického předáka. Následovalo zatýkání, tresty smrti nebo dlouholetého vězení. Záznam rekonstrukce si můžete přehrát v tomto článku.
2. 3. 2019|

Policie před 71 lety rozehnala pochod studentů za demokracii. „Byl jediným činem uprostřed mlčící veřejnosti,“ řekl Pithart

Poslední velký pokus o zastavení komunistické totality rozprášila policie – věrná již novému režimu – v Nerudově ulici před 71 lety. Na Hrad šli studenti s výzvou prezidentu Benešovi, aby neustupoval komunistickým požadavkům. Události roku 1948 si připomněli pamětníci, dnešní studenti i politici u památníku v Nerudově ulici.
25. 2. 2019Aktualizováno25. 2. 2019, 12:16|

Česko má nové Rytíře a Dámy kultury. Mezi oceněnými je i Karel Kryl

Ministerstvo kultury ve spolupráci s Mezinárodním projektem proti totalitě – Mene Tekel v neděli ocenilo Rytíře a Dámy české kultury. Mezi laureáty jsou letos třeba dirigent Libor Pešek nebo spisovatelka a pamětnice holocaustu Erika Bezdíčková. In memoriam cenu dostal písničkář Karel Kryl.
24. 2. 2019|

Přehrajte si: Rekonstrukce politického procesu s veteránem Tomášem Sedláčkem

Rekonstrukci politického procesu, v němž byl na doživotí odsouzen důstojník československé armády Tomáš Sedláček, předvedli studenti Právnické fakulty Univerzity Karlovy. V porotní síni Vrchního soudu v Praze studenti v rolích obviněných, prokurátorů i soudců na základě dochovaných záznamů přiblížili průběh soudu i životní příběh veterána druhé světové války, který byl později vězněn komunistickým režimem. Rekonstrukce byla součástí programu 12. ročníku festivalu proti totalitě, zlu a násilí Mene Tekel. Záznam je možné přehrát v tomto článku.
3. 3. 2018Aktualizováno3. 3. 2018, 16:24|