TÉMA

Moody's

Z negativního stabilní. Česko si ve výhledu ratingové agentury Moody's polepšilo

Americká ratingová agentura Moody's Investors Service zlepšila výhled ratingu Česka z negativního na stabilní. Se zhoršením ratingu tak v dohledné době nepočítá. Zdůvodnila to zejména výrazným snížením rizika v souvislosti s dodávkami plynu z Ruska. Hlavní rating agentura ponechala na stupni Aa3, informovala o tom v páteční tiskové zprávě.
24. 11. 2023Aktualizováno24. 11. 2023, 23:30|

Moody’s snížila výhled ratingu USA na negativní kvůli fiskálním deficitům

Americká agentura Moody's Investors Service změnila výhled ratingu Spojených států ze stabilního na negativní. Podle agentury Reuters to zdůvodnila především vysokými fiskálními deficity USA a vnitropolitickými neshodami. Krok agentury kritizovala administrativa prezidenta Joea Bidena.
11. 11. 2023|

Zhoršení výhledu pro Česko přišlo kvůli plynu a zadlužování, současná vláda za něj nemůže, říká ekonomka Matesová

Ratingová agentura Moody’s minulý týden konstatovala, že výhled Česka je kvůli možnému omezení dodávek plynu negativní. Samotný rating (důvěryhodnost země a její budoucí schopnost splácet své závazky) však zůstává vysoký. Podle ekonomky Jany Matesové hraje roli také rychlý růst zadlužení země. Hlavním viníkem zhoršení je Rusko, česká vláda za něj nemůže, řekla v Interview ČT24.
9. 8. 2022|

Rusko je v platební neschopnosti, potvrdila ratingová agentura Moody's

Ruská federace je v platební neschopnosti, protože věřitelé nedostali na účet platbu úroků. Uvedla to mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service, která je jednou z autorit, která může takové prohlášení učinit. Moskva selhání u obsluhy zahraničního dluhu dosud odmítala s odkazem na to, že peníze odeslala, ale věřitelé je nedostali kvůli západním sankcím.
28. 6. 2022Aktualizováno28. 6. 2022, 12:04|

Rubl padá, oligarchové přišli o jachty, Lukoil vyzval k ukončení války

Ratingové agentury Fitch a Moody's snížily hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska o šest stupňů do neinvestiční kategorie. Rubl se propadl na nové minimum. Maďarsko nebude vetovat evropské sankce vůči Rusku. Nové sankce oznámily USA a Velká Británie. Ukrajinský parlament schválil zákon umožňující zkonfiskovat majetek ruských firem. Německé úřady zabavily luxusní jachtu oligarchy Ališera Usmanova za 13,8 miliardy korun. Francie zase zadržela jachtu šéfa firmy Rosněfť Igora Sečina, když se snažila opustit přístav. Lukoil vyzval k ukončení bojů.
3. 3. 2022Aktualizováno3. 3. 2022, 21:02|

Chybí plán konsolidace financí, varovala Moody's. Podle ekonomů bude nutné zvyšovat daně

Agentura Moody's varovala Česko, že mu chybí plán konsolidace veřejných financí. Tu považuje za klíčovou pro budoucí vývoj ratingu republiky. Ekonomové se shodují, že bude nutné zvýšit daně, i když se úplně neshodují které. Česku ostatně hrozí kromě případného horšího hodnocení úvěrové spolehlivosti i to, že v roce 2024 narazí na takzvanou dluhovou brzdu, která by vládu nutila sestavit bez ohledu na cokoli vyrovnaný rozpočet. O konsolidaci veřejných financí diskutovali ekonomové v Byznysu ČT24.
4. 5. 2021|

Moody's potvrdila rating Česka. Ekonomická odolnost země je podle agentury výhledově silná

Potvrzení ratingu Aa3 se stabilním výhledem od mezinárodní ratingové agentury Moody's je podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) skvělou zprávou. Bere to za potvrzení dobrého směru české hospodářské politiky.
6. 2. 2021|

Moody's zhoršila úvěrový rating Británie. Kvůli covidu a brexitu je na tom stejně jako Česko

Mezinárodní ratingová agentura Moody's zhoršila hodnocení úvěrové spolehlivosti Británie o jeden stupeň na úroveň Aa3. Poukázala na negativní hospodářské a rozpočtové dopady pandemie nemoci covid-19 a brexitu. Moody's tak nyní hodnotí Británii stejnou ratingovou známkou jako Českou republiku.
17. 10. 2020|

Agentura Moody's zhoršila výhled českého bankovnictví

Mezinárodní ratingová agentura Moody's Investors Service zhoršila výhled českého bankovního sektoru z pozitivního na stabilní. Zdůvodňuje to zejména zpomalením hospodářského růstu. Agentura uvedla, že po letech rychlého růstu půjček očekává v České republice mírné zhoršení kvality úvěrového portfolia. Podle analytiků se to ale klientů tuzemských bank významněji nedotkne.
14. 10. 2019|

Agentura Moody's zlepšila po 17 letech rating Česka na Aa3

Na úroveň Aa3 stouplo hodnocení úvěrové spolehlivosti České republiky u ratingové agentury Moody's. Zvýšilo se tak o jeden stupeň z dosavadního A1. Agentura ocenila zlepšující se rozpočtové ukazatele a vládní reformy podporující ekonomiku.
4. 10. 2019Aktualizováno5. 10. 2019, 11:45|

Ratingové agentury pochválily Rusko a tamní akcie vyletěly na rekordní úroveň

Ruské akcie a dluhopisy v pondělí vystoupily na nové rekordy. Reagovaly tak na dlouho očekávané zlepšení hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska, k němuž přistoupila ratingová společnost S&P Global Ratings. Hlavní rating země zvýšila v pátek zpět ze spekulativního do investičního pásma. Ke zvýšení ratingu přitom firma přistoupila poprvé od roku 2006.
26. 2. 2018|