TÉMA

Kamil Lhoták

Létání způsobí neurózu, varoval malíř Šíma. Aviatika od Ikara po Sputnik umění přesto zajímala

Člověk je odedávna fascinován létáním. Možnost přiblížit se schopnostem ptáků vzbuzovala obdiv a nadšení, ale také obavy. Jak se tyto pohledy promítly do české vizuální kultury, naznačuje aktuální výstava o aviatice v Západočeské galerii. Téma propojuje malby, plastiky, ilustrace, ale i filmy z let 1783 až 1957.
21. 7. 2021|

30 let zpět: Výstava grafického díla Kamila Lhotáka

Sdružení českých umělců grafiků Hollar získalo v roce 1990 zpět svou výstavní síň na pražském Smetanově nábřeží a o rok později ji otevřelo veřejnosti. Po usilovných přípravách členů Sdružení měli návštěvníci možnost zhlédnout grafické dílo Kamila Lhotáka v jeho historickém vývoji.Vraťte se každý den na chvíli o 30 let zpět a podívejte se, jaké okamžiky přinesl rok 1991.
28. 3. 2021|

Sekora, Barrande, Frištenský, Lhoták. Seznamte se v iVysílání s významnými muži

Pokud byste si chtěli pustit všechna videa v iVysílání, potřebovali byste si na jejich sledování vyhradit 3918 dní. Zorientovat se v rozsáhlém videoarchivu pomůžou tipy webu ČT24, zaměřené zejména na filmy, seriály a kulturní pořady. Tentokrát to jsou dokumenty o významných mužích různých oborů: od umění přes sport až po vědu.
25. 3. 2020|

Ústavní soudci se zastali kupce padělaných obrazů. Soudy mu je zabraly neprávem

Justice chybovala, když majiteli zabrala 70 obrazů, které nakoupil jako díla známých umělců, ve skutečnosti je však maloval padělatel. Podle středečního nálezu Ústavního soudu se ostravské soudy dostatečně nezabývaly tím, zda by nestačilo obrazy jen označit a nechat je kupci. Nelze podle něj automaticky předpokládat, že kopie budou dál sloužit k podvodům.
27. 11. 2019|

Obrazy pražské periferie nejsou okrajové pro Lhotáka, Sudka ani Císařovského

Okrajové části hlavního města v minulosti inspirovaly mnoho umělců, kteří by je dnes nejspíše vůbec nepoznali. Jak se tyto oblasti za poslední desítky let proměnily, ukážou 26. června na ČT art Obrazy pražské periferie. Dokument natočil Josef Císařovský.
25. 6. 2019|

Recenze: Kamil Lhoták maloval auta i jednoruké slečny. Retrospektiva představuje neznámé obrazy

„Narodil jsem se v roce potopení Titaniku,“ říkal malíř Kamil Lhoták. Kromě letopočtu 1912 jako kdyby tím udával i dvojznačný tón svého díla. Na jedné straně vášeň pro současnost, sport a technické vynálezy, touha být zcela moderní. Na druhé straně však také sugestivní melancholie, vědomí pomíjivosti, vzpomínka na něco ztraceného. Dosud největší výběr maleb jednoho z nejoblíbenějších českých autorů dvacátého století je k vidění od 7. února do 22. dubna v pražském Obecním domě pod prostým názvem Kamil Lhoták: Retrospektiva.
7. 2. 2018|