TÉMA

Bílovice nad Svitavou

Začala jedna z největších železničních oprav. Vlaky u Brna neprojedou údolím Svitavy

Železniční doprava na mezinárodním koridoru mezi Brnem a Blanskem od poloviny prosince na jeden rok zcela utichne. Důvodem je rekonstrukce úseku a přestavba stanice Adamov, kde vznikne ostrovní nástupiště. Správa železnic (SŽ) se rozhodla uzavřít celý úsek kvůli špatnému stavu tratě, která je celá v obloucích. SŽ zaplatí téměř šest miliard korun, což ze stavby činí jednu z největších za poslední roky.
21. 10. 2021|

Začalo první omezení vlaků mezi Brnem a Blanskem. Od prosince trasou rok neprojedou vůbec

Na trati mezi Adamovem a Blanskem je od středy v souvislosti s rozsáhlými opravami zavedený jednokolejný provoz. Začal platit výlukový jízdní řád, vlaky mohou nabírat zpoždění. Jde o přípravnou fázi hlavních stavebních prací, které kompletně zastaví provoz na trati mezi Blanskem a Brnem.
1. 9. 2021|

Další obce na jihu Moravy instalovaly radary. Vyžádali si je místní obyvatelé

Jihomoravské obce Bílovice nad Svitavou, Ochoz u Brna a Veselí nad Moravou nechaly nedávno instalovat radary na měření rychlosti. Vyžádala si to část obyvatel, která si stěžovala na neukázněné řidiče. Radary zatím fungují jen v rámci testovacích provozů, v řádech týdnů ale začnou shromažďovat data pro případné pokuty.
12. 1. 2021|

Odstartovala Tříkrálová sbírka. Letos budou lidé přispívat hlavně on-line

V katedrále svatého Václava v Olomouci byl ve středu zahájen 22. ročník Tříkrálové sbírky. Tadiční charitativní akce, která vznikla právě v Olomouci, letos proběhne hlavně on-line, lidé budou moci přispívat i formou dárcovských SMS zpráv. V katedrále proběhla dopoledne modlitba tří králů, ti se pak vydali za olomouckým arcibiskupem Janem Graubnerem.
6. 1. 2021Aktualizováno6. 1. 2021, 17:22|

Chráněné území kolem Moravského krasu je větší, hospodaření na polích se změní

O šest kilometrů čtverečních se zvětšila rozloha chráněné krajinné oblasti Moravský kras. Jde o první změny území po více než 60 letech. Nařízení vláda schválila už letos v dubnu, teď přechází do praxe. Nová chráněná krajinná oblast (CHKO) by také mohla vzniknout na jižní Moravě u soutoku řek Dyje a Morava.
12. 7. 2019|

Ukrást vánoční stromek v lese není dobrý nápad. Zapáchají a mají ustříhané větve

Lesníci z Bílovic nad Svitavou vyrazili do lesa, aby uchránili jehličnaté stromky před krádežemi. Stříhají jim větve a stříkají zapáchajícím postřikem. Tradičně se z lesů v okolí Brna ztratí před Vánocemi desítky stromků.
6. 12. 2017|