TÉMA

Ondřej Kolek

Volby 2017

Gazdík: Matematika učí logice, maturovat z ní mají knihovníci i baletky

Státní maturita z matematiky by se měla vztahovat na všechny středoškoláky bez rozdílu. V předvolební debatě ČT to uvedl předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík, podle kterého je matematika nezastupitelná pro schopnosti logického myšlení. S existencí povinné státní zkoušky z tohoto předmětu souhlasí i ostatní politici, šíři škol, na které by se měla vztahovat, by ale uzpůsobili profilu absolventa.
25. 9. 2017Aktualizováno26. 9. 2017, 03:14|
Volby 2017

Inkluze je zpackaná, povinná školka zbytečná. Novinky ve školství politici v debatě nešetřili

Od letošního září musí děti starší pěti let povinně chodit do mateřské školy. Má je to lépe připravit na základní školu. Rodičům, kteří své dítě do školky nepošlou, hrozí pokuta až 5 tisíc korun. Podle průzkumu pro ČT podporuje povinnou školku téměř 80 procent dotázaných. Mnozí politici ale v Předvolební debatě České televize tuto novinku kritizovali. Argumentovali tím, že o způsobu předškolního vzdělávání dětí mají rozhodovat jejich rodiče, nikoli stát. Kritika se v debatě snesla i na další novinku – inkluzi na základních školách.
26. 9. 2017Aktualizováno26. 9. 2017, 03:13|
Volby 2017

Tři miliardy navíc pro VŠ? Pozdě, málo a nesystémově, ale aspoň něco, shodli se politici

Vysoké školy by měly příští rok dostat o tři miliardy korun víc. Schválila to vláda v návrhu rozpočtu na příští rok. Podle kandidátů do sněmovny, kteří vystoupili v Předvolební debatě České televize, je dobře, že dostanou vysoké školy více peněz. Částka je ale podle nich nedostatečná a navíc přichází pozdě. Mnozí také upozorňují, že vysoké školy by potřebovaly dlouhodobější systém financování.
25. 9. 2017Aktualizováno26. 9. 2017, 03:12|