TÉMA

Kim Čong-nam

Kim Čong-nam

Malajsijský soud propustil i druhou z žen vězněných kvůli smrti Kimova bratra

Vietnamka Doan Thi Huong, která v Malajsii strávila dva roky ve vězení kvůli podezření z účasti na vraždě bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una, byla propuštěna na svobodu. Malajsijský soud poslal v dubnu ženu do vězení na tři roky a čtyři měsíce. Prokuratura krátce před vynesením rozsudku obvinění zmírnila z vraždy na úmyslné zranění nebezpečnou zbraní nebo prostředkem. Část trestu už si žena odpykala a zbytek jí byl odpuštěn za dobré chování.
3. 5. 2019|

Vietnamka původně viněná z vraždy Kimova bratra dostala tři roky vězení

Malajsijský soud poslal Vietnamku Doan Thi Huong, původně viněnou z vraždy nevlastního bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una, do vězení na tři roky a čtyři měsíce. Podle jejího právníka to znamená, že bude už v prvním květnovém týdnu propuštěna na svobodu. Prokuratura krátce před vynesením rozsudku zmírnila obvinění ženy z vraždy na úmyslné zranění nebezpečnou zbraní.
1. 4. 2019Aktualizováno1. 4. 2019, 19:32|

Překvapivé rozuzlení. Indonésanka podezřelá z vraždy Kimova bratra je na svobodě

Malajsijská prokuratura bez udání důvodu stáhla obžalobu z vraždy, kterou podala na Indonésanku Siti Aisyahovou kvůli útoku na bratra diktátora Kim Čong-una. Indonésanka už je na svobodě. Kim Čong-nam předloni zemřel krátce poté, co mu dvojice žen na letištním terminálu v Kuala Lumpuru vstříkla do obličeje nervový plyn VX. Podle agentury AP byl kvůli propuštění Indonésanky pozastaven i proces s Vietnamkou Doan Thi Huong.
11. 3. 2019|

Severní Korea má exilovou vládu. Založila ji neznámá skupina

Neznámá skupina, která údajně chrání syna zavražděného bratra vůdce KLDR Kim Čong-una, na internetu oznámila, že vytvořila severokorejskou exilovou vládu. Jejím cílem je ukončit existenci stávajícího režimu v Pchjongjangu. Informovala o tom agentura AFP.
1. 3. 2019|

Rusko porušuje sankce zavedené proti KLDR, řekla Haleyová v Radě bezpečnosti

Stálá zástupkyně Spojených států při OSN Nikki Haleyová podle ruské státní tiskové agentury TASS obvinila Rusko, že poskytlo Severní Koreji látku použitou k loňské vraždě Kim Čong-nama, bratra nynějšího severokorejského vůdce. Podle videozáznamu projevu ale Haleyová o ruském podílu na vraždě nemluvila. Ruská agentura uvedla chybnou citaci ve své zprávě o jednání Rady bezpečnosti OSN, věnovaném sankcím proti KLDR. Za chybu podle TASS může tlumočník OSN. Haleyová ve skutečnosti kritizovala Rusko za porušování sankcí vůči Severní Koreji.
17. 9. 2018|

Na letišti v Kuala Lumpuru proběhla rekonstrukce vraždy Kim Čong-nama

Malajsijská justice dál zjišťuje, kdo zosnoval vraždu Kim Čong-nama, nevlastního bratra vůdce Severní Koreje. Dvě obviněné ženy v ostře sledovaném procesu už třetí týden vinu odmítají. Nyní se vrátily na letiště v Kuala Lumpuru, kde podle obžaloby použily bojovou chemickou látku VX, k rekonstrukci události.
24. 10. 2017|
Kim Čong-nam

KLDR dosáhla vydání těla Kim Čong-nama. Pustila za to domů devět Malajsijců

Devět Malajsijců zadržovaných v Severní Koreji po únorové vraždě bratra severokorejského vůdce se vrátilo do vlasti. Umožnila to dohoda mezi Malajsií a KLDR, podle které mělo být tělo mrtvého Kim Čong-nama vydáno Severní Koreji a Malajsijci propuštěni. Letadlo s mrtvým Kim Čong-namem v pátek podle stanice BBC odletělo do Pekingu, kde ho mají převzít zástupci KLDR. Malajsie ovšem také v rámci dohody propustila tři podezřelé Severokorejce.
31. 3. 2017Aktualizováno31. 3. 2017, 13:13|
Kim Čong-nam

Malajsie vymění tělo Kim Čong-nama za 9 svých občanů zadržených v KLDR

Malajsie souhlasila s předáním těla zavražděného Kim Čong-nama do KLDR. Tělo bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una vydá do severní Koreje na žádost rodiny, oznámil malajsijský premiér Najib Razak. Výměnou se do Malajsie má vrátit devět Malajsijců zadržovaných v Pchjongjangu.
30. 3. 2017|
Kim Čong-nam

Malajsie potvrdila, že zavražděný muž je bratr vůdce KLDR

Malajsijská policie oficiálně potvrdila, že muž zavražděný 13. února na letišti v metropoli Kuala Lumpur byl bratr severokorejského vůdce Kim Čong-una. Policie nicméně neuvedla, jak Kim Čong-nama identifikovala.
10. 3. 2017|
Kim Čong-nam

Dva Malajsijci pracující pro OSN opustili po zákazu Severní Koreu

Dva malajsijští zaměstnanci OSN dostali možnost opustit Severní Koreu. Na území KLDR zůstali uvězněni kvůli diplomatickému sporu mezi oběma zeměmi. Dalších devět Malajsijců v Severní Koreji setrvává. Spor mezi Kuala Lumpurem a Pchjongjangem vznikl poté, co byl 13. února v Malajsii zavražděn bratr severokorejského vůdce. KLDR následně uvedla, že dočasně zakázala občanům Malajsie opouštět její území, a Malajsie vzápětí odpověděla stejným zákazem.
9. 3. 2017|
Kim Čong-nam

Údajný syn Kim Čong-nama promluvil: Otce zavraždili, s matkou se skrýváme

Na internetu se objevila videonahrávka, na níž vystupuje muž, který se představil jako syn zavražděného bratra severokorejského diktátora. Údajný syn Kim Čong-nama říká, že se společně se svou matkou a sestrou od otcovy smrti skrývá a že mu pomoc poskytly vlády čtyř zahraničních zemí. Kim Čong-nam, který léta žil se svou rodinou v dobrovolném exilu v Macau, byl zabit 13. února na letišti v malajsijském Kuala Lumpuru. Z vraždy jsou obviňovány severokorejské tajné služby.
8. 3. 2017Aktualizováno8. 3. 2017, 16:11|
Kim Čong-nam

Severní Korea nepustí Malajsijce ze země. Malajsie reagovala stejným zákazem pro Severokorejce

Severní Korea oznámila, že dočasně zakázala občanům Malajsie opouštět její území. Chce tak prý ochránit bezpečnost svých diplomatů a občanů v Malajsii, informovala agentura Reuters. Malajsie vzápětí odpověděla stejným zákazem pro Severokorejce. Podle premiéra Najiba Abdula Razaka totiž KLDR prakticky drží občany jeho země jako rukojmí. Mezi KLDR a Malajsií panuje napětí kvůli nedávné vraždě bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una na letišti v Kuala Lumpuru.
7. 3. 2017|
Kim Čong-nam

Spor kvůli vraždě se vyhrocuje: Malajsie vyhostila severokorejského velvyslance

Malajsijská vláda v rámci vyšetřování nedávné vraždy Kim Čong-nama na letišti v Kuala Lumpuru vyhostila severokorejského velvyslance. Jako nežádoucí osoba musí vycestovat ze země do 48 hodin.
4. 3. 2017|
Kim Čong-nam

Zadržený Severokorejec podezřelý kvůli vraždě Kim Čong-nama je na svobodě

Malajsijská policie pro nedostatek důkazů propustila Severokorejce zadrženého v souvislosti s vraždou Kim Čong-nama. Z té už úřady obvinily dvě ženy z Vietnamu a Indonésie a dál pátrají po sedmi podezřelých občanech KLDR. Právě severokorejští agenti měli pomocí nervového plynu VX bratra diktátora Kim Čong-una zabít.
3. 3. 2017|
Kim Čong-nam

Malajsie obě podezřelé ženy obvinila z vraždy Kim Čong-nama

Pětadvacetiletá Indonésanka Siti Aisyahová a o tři roky starší Vietnamka Doan Thi Huong byly v Malajsii obviněny z vraždy Kim Čong-nama. Pokud je soud shledá vinnými, hrozí jim trest smrti.
1. 3. 2017|
Kim Čong-nam

Ženám zatčeným v Malajsii kvůli vraždě Kim Čong-nama hrozí trest smrti

Dvě ženy zadržené kvůli smrti bratra severokorejského vůdce Kim  budou obviněny z vraždy. Ženy stříkly Kimovi do obličeje nervový plyn VX. Po zadržení vypověděly, že si myslely, že se jedná o vtip natáčený skrytou kamerou. Hrozí jim trest smrti.
28. 2. 2017Aktualizováno28. 2. 2017, 13:19|
Kim Čong-nam

VX možná znáte z filmu Skála. Jed, který zabil Kima, patří k nejúčinnějším bojovým látkám

Bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una zřejmě zabila nervová látka VX – uvedla to agentura AFP s odvoláním na malajsijskou policii. Kim Čong-nam byl podle vyšetřovatelů otráven 13. února na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru.
24. 2. 2017|
Kim Čong-nam

Vražda bojovou látkou. Kim Čong-nama zabil nervový plyn VX

Na těle mrtvého bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una se našla smrtelně nebezpečná nervová látka VX. Sdělila to malajsijská policie. Kim Čong-nam byl podle vyšetřovatelů nejspíš otráven 13. února na letišti v malajsijské metropoli Kuala Lumpuru. Oznámení o použití neurotoxinu VX vyvolalo obavy ohledně bezpečnosti letištní budovy, kterou úřady po 11 dnů ponechaly bez dekontaminace.
24. 2. 2017|
Kim Čong-nam

Severní Korea přešla do protiútoku: Za smrt Kim Čong-nama může Malajsie

Severokorejský režim obvinil Malajsii ze smrti „občana KLDR“, kterého malajsijské úřady identifikovaly jako bratra severokorejského vůdce Kim Čong-una. Malajsijské vyšetřování vraždy je podle Pchjongjangu plné pochybností a tělo by mělo být okamžitě předáno KLDR, uvedla tamní oficiální agentura KCNA. Země zároveň odmítla jakoukoli roli na Kimově smrti.
23. 2. 2017|
Kim Čong-nam

Mezi podezřelými z vraždy Kim Čong-nama je i severokorejský diplomat

Malajsijská policie identifikovala dva další podezřelé z vraždy bratra severokorejského vůdce Kim Čong-nama a pozvala je k výslechu. Jeden z nich je druhým tajemníkem severokorejského velvyslanectví v Malajsii, druhý je napojen na severokorejskou leteckou společnost Air Koryo. Oba se stále nacházejí v Malajsii.
22. 2. 2017|
Severní Korea

Japonci zveřejnili záběry vraždy Kimova bratra, Malajsie povolala ambasadora KLDR

Severokorejci, které malajsijská policie hledala kvůli vraždě Kim Čong-nama, utekli do Jakarty. Nejméně tři ze čtveřice mužů pak podle úřadů pokračovali do Dubaje. Bratrovi vůdce KLDR nejspíš na letišti v Kuala Lumpuru stříkla Indonésanka jed do obličeje. Malajsie si kvůli vraždě předvolala na kobereček severokorejského ambasadora i svého velvyslance v Pchjongjangu.
20. 2. 2017Aktualizováno20. 2. 2017, 14:45|
Severní Korea

Na vraždě Kimova bratra se podle policie podílelo víc Severokorejců. Hledá je

V souvislosti se smrtí bratra vůdce KLDR pátrá malajsijská policie po dalších čtyřech občanech Severní Koreje. Ti opustili Malajsii v pondělí, kdy byl Kim Čong-nam zřejmě otráven v Kuala Lumpuru. Jižní Korea je přesvědčena, že za vraždou je severokorejský režim, k čemuž ji vedou informace, že Malajsie hledá další Severokorejce.
19. 2. 2017|
Severní Korea

Vražda bratra vůdce KLDR: Podezřelou Indonésanku prý oklamali Severokorejci

Malajsijská policie zatkla v souvislosti s vraždou vůdce KLDR už čtvrtou osobu – tentokrát jde o Severokorejce. Zadržená Indonésanka při výslechu řekla, že ji Severokorejci oklamali. Měla prý účinkovat v pořadu se skrytou kamerou a stříkat mužům do obličeje vodu. V rozprašovači byl ale nejspíš jed. Malajsijské úřady zahájily už druhou pitvu těla oběti.
18. 2. 2017Aktualizováno18. 2. 2017, 13:48|
Severní Korea

Malajsie chce po Kimovi DNA, jinak Severokorejcům tělo jeho bratra nevydá

Malajsie nevydá tělo bratra diktátora Kim Čong-una, dokud Severní Korea neposkytne vzorky DNA příbuzných. Kim Čong-nama v pondělí na letišti v Kuala Lumpuru zavraždili severokorejští agenti, tvrdí Soul. Policie v souvislosti s vyšetřováním zadržela dvě ženy a přítele jedné z nich.
17. 2. 2017|