TÉMA

Královna Alžběta

Britské královně Alžbětě je pětadevadesát. Slaví s rodinou a bez velké pompy

Britská panovnice Alžběta II. slaví 95. narozeniny, společnost na hradě Windsoru jí dělá jen nejbližší rodina. Oslavy královnina jubilea se letos uskuteční v komorním duchu, chybět budou salvy i vojenská přehlídka. Královna ještě drží smutek za svého nedávno zesnulého manžela, prince Philipa. Ten by letos oslavil sto let a jeho narozeniny měly být hlavní slavnostní událostí letošního roku. Královna ve středu v prvním vystoupení od Philipova úmrtí poděkovala za všechny projevy úcty, které na adresu jejího manžela přišly v posledních dnech.
21. 4. 2021|

Zemřel stoletý britský veterán sir Tom Moore, který vybral téměř miliardu pro zdravotníky

Britský válečný veterán sir Tom Moore, kterému se podařilo vybrat třiatřicet milionů liber pro tamní zdravotní systém, ve věku sta let zemřel s koronavirem. Posledních několik týdnů podle jeho dcery Hannah Ingram-Mooreové bojoval se zápalem plic a minulý týden měl pozitivní test na covid-19.
2. 2. 2021Aktualizováno2. 2. 2021, 17:54|

Německo zavřelo restaurace a divadla, Řecko pozastavuje lety a „zamkne“ sever země

Čím dál více evropských zemí se kvůli rostoucím počtům lidí nakažených koronavirem vydává cestou restrikcí, opatření v pondělí podstatně zpřísnilo například Německo, Belgie nebo švýcarský kanton Ženeva. Řecko se rozhodlo uzavřít do karantény sever země a na některých letištích pozastavilo lety. Vyhlášení nových restrikcích se čeká i u dalších zemí, včetně Itálie, která byla nejvíce postiženou evropskou oblastí na jaře.
2. 11. 2020Aktualizováno2. 11. 2020, 20:11|

Stoletý veterán Tom Moore vybral na nemocnice miliardu korun. A je hvězdou hitparády

Britové ve čtvrtek v přímém přenosu sledovali oslavu stých narozenin válečného veterána Toma Moorea, kterému se povedlo vybrat na zdravotnictví v přepočtu miliardu korun. Původní cíl byl 30 tisíc. Díky svému charitativnímu počinu se zapsal do Guinessovy knihy rekordů. Jako jednotlivec, kterému se podařilo chůzí získat na dobročinné účely nejvíc peněz. Nazpíval také song, který se stal jedničkou v ostrovní hitparádě.
30. 4. 2020|

Měli bychom zabránit rozdělení Spojeného království, vyzval Johnson nové poslance

Britský premiér Boris Johnson na prvním povolebním zasedání Dolní sněmovny řekl, že je nutné vzdorovat hlasům, které volají po rozdělení Spojeného království. Podle agentury Reuters Johnson evidentně odkazoval na nedávná slova regionální skotské premiérky a šéfky Skotské národní strany (SNP) Nicoly Sturgeonové, která minulý týden řekla, že bude usilovat o vyhlášení nového referenda o nezávislosti Skotska na Spojeném království. Sturgeonová ale zatím k uspořádání všelidového hlasování potřebuje souhlas Londýna.
17. 12. 2019Aktualizováno17. 12. 2019, 17:40|

Princ, ze kterého stále není král. Charles slaví sedmdesátiny a slibuje, že se změní

V sedmdesáti letech, kdy si většina lidí začíná užívat zaslouženého odpočinku, ještě ani nezačal dělat práci, na kterou se celý život připravoval. Princ Charles se stal následníkem britského trůnu ve svých třech letech a zůstává jím i v den, kdy slaví sedmdesátiny. Nelichotivé prvenství mu však vyneslo jednu nespornou výhodu. Místo panovnických povinností se mohl celý život věnovat svým vášním: ochraně životního prostředí, biofarmaření, architektuře a homeopatické medicíně. Neváhal se kvůli nim pustit do veřejných debat. Svým budoucím poddaným ale nyní slibuje, že se s usednutím na trůn změní.
14. 11. 2018|
Infografika ČT24

Fakta o životě britské královny Alžběty II.

11. 7. 2017|

Alžběta II. k referendu: Vypjaté emoce zmírní vzájemný respekt

Londýn - Všichni napříč Velkou Británií budou respektovat výsledky skotského referenda, napsala královna Alžběta II. v prohlášení. Emoce, které oba tábory zachvátily, podle ní bezesporu patří k demokracii. Všechny by ale nyní měla spojit láska ke Skotsku. Nastal čas upřít zrak k budoucnosti země, zdůraznila panovnice. V referendu zvítězili odpůrci odtržení od Británie.
19. 9. 2014Aktualizováno19. 9. 2014, 19:42|