„Nastal čas poděkovat národu, který nás podporuje.“ Česku se v Tel Avivu dostalo potlesku

Události: Izraelci poděkovali Česku (zdroj: ČT24)

Sedmadvacetiletý Izraelec Baruch Ben Or uspořádal v Tel Avivu happening jako poděkování za českou podporu izraelskému boji proti terorismu. Akce se zúčastnila i velvyslankyně České republiky v Izraeli Veronika Kuchyňová Šmigolová.

„Viděl jsem, jakou pomoc nám Česko dává. Rozhodl jsem se, že nastal čas poděkovat národu, který nás tak podporuje,“ uvedl Baruch Ben Or. Akci svolal přes sociální sítě.

„Je pro mě i mé kolegy z ambasády opravdu dojemné vidět, kolik vás přišlo nám poděkovat,“ sdělila účastníkům velvyslankyně Česka v Izraeli.

Izraelci vědí a učí se to dokonce i ve školách, že Československo v roce 1948 poskytlo židovskému státu zbraňové dodávky, díky kterým vyhrál válku za nezávislost. Události posledních týdnů ale zájem o Českou republiku a Čechy zvýšily.

V tisku se nyní objevují články o zemi, ve které se Židé nemusejí bát vycházet na ulici. „V izraelských médiích kolují zprávy o Česku, které se staly virálními. O podpoře, kterou Češi poskytují Izraeli. Ať už je řeč o poskytnutí neprůstřelných vest pro izraelskou armádu, či o poskytnutí dalších věcí, které nebyly ani publikovány. Nebo o hlasování v OSN,“ uvedl honorární konzul České republiky v Izraeli David Hercky.

Až se jednou válka roku 2023 dostane do izraelských školních učebnic, možná tam bude pár slov o České republice.