Požár v řeckém parku Dadia stále není pod kontrolou. Obnova lesa potrvá přes sto let

Řecko vyslalo dalších 180 hasičů k rozsáhlým požárům na severovýchodě země, k hranicím s Tureckem. Nejhorší jsou požáry v oblasti Evros a v přírodním parku Dadia, kde oheň opět zesílil. Na jiných místech se však situace zlepšila. Za uplynulý den vzplálo v Řecku 27 nových lesních požárů, většina byla už v počátcích uhašena. Do oblasti směřuje další posila z Česka.

Podle mluvčího řeckých hasičů Janise Artopiose se na severovýchodě země od rána hasí nová ohniska, která se objevila během noci. Do oblasti u řeky Evros míří posily, které v neděli slíbil ministr pro ochranu obyvatelstva Vasilis Kikilias.

Celkem tam bude zasahovat skoro pět set hasičů. Snaží se vytvořit ochranné pásmo, které by zabránilo šíření ohně v lesích v národním parku Dadia. „Bojujeme o srdce Dadiy,“ řekl v rozhovoru pro stanici ERT Artopios.

Profesor lesnictví na univerzitě v Soluni Alexandros Dimitrakopulos se obává, že Dadia je nenávratně ztracena. Prales složený z černých borovic byl velmi starý a jeho obnova potrvá sto až 150 let. Stromy, které shořely, budou chybět supům černým a supům bělohlavým, kteří v této oblasti hnízdili. Les Dadia je součástí sítě Natura, což je označení lokalit cenných svou biologickou rozmanitostí.

Do oblasti na severovýchodě, u města Alexandropuli, v pondělí odjela i šestice českých hasičů s nádržemi, které mohou využívat při hašení vrtulníky, sdělila mluvčí hasičů Martina Götzová. Český vrtulník Black Hawk, který zasahoval ve střední části Řecka, totiž využívá vodu z moře. V pondělí však kvůli údržbě nelétal. 

Do akce se vrtulník zapojí opět v úterý a pomáhat s hašením bude až do pátku. „Vracet do Česka by se měl 2. září,“ dodala Götzová. Na palubě bude čtyřčlenná posádka vrtulníku, velitel modulu leteckého hašení a dva letečtí záchranáři. Pozemní část týmu čítající šest lidí se připojí k české pomoci na hranicích s Tureckem.

První skupina českých hasičů a záchranářů, která čítá 64 lidí, se zapojila do likvidace požárů v Řecku 24. srpna. „V pátek odletí z Česka letadla s asi šedesátkou hasičů a záchranářů, kteří zabezpečí plynulé střídání českého týmu působícího v oblasti u řecko-tureckých hranic,“ oznámila mluvčí hasičů. „Technika zůstane na místě, stažena bude až s ukončením působení Čechů v Řecku.

V pondělí se v Řecku dva čeští hasiči zranili, záchranáři je na místě ošetřili a oba se hned vrátili k další práci.

Situace u Athén se lepší

Podle Artopiose se stav dalších velkých požárů u Athén a ve středním Řecku zlepšil. Pod kontrolou je také požár na severu ostrova Andros, který si vyžádal v sobotu evakuaci části obyvatel a turistů.

Riziko požárů však podle řeckých úřadů zůstává na řadě míst velmi vysoké. Podle unijního systému EFFIS v Řecku lesní požáry od začátku roku poničily 1531 kilometrů čtverečních území, což je nejvíce ze všech zemí v Evropské unii. Spálená plocha odpovídá zhruba polovině rozlohy Karlovarského či Libereckého kraje.

V rámci pomoci prostřednictvím programů Evropské unie se do boje s požáry v Řecku zapojilo už 350 zahraničních hasičů, padesát vozidel a dvanáct letounů.