Jihokorejský student snědl vystavený banán slavného umělce. Označil to za vzpouru

Jihokorejský student snědl v muzeu v Soulu banán, který byl uměleckou instalací italského tvůrce Maurizia Cattelana. Mladík se hájil tím, že nestihl snídani a měl hlad. Jeho kamarád ho však natočil při činu. Na záběrech je vidět, že student pózoval u stříbrné slupky, která po banánu zbyla. Na kuriózní případ upozornil zpravodajský server BBC.

Umělecké dílo s názvem „Komediant“, které je součástí Cattelanovy výstavy „My“, tvořil zralý banán nalepený na stěně Muzea umění Leeum v Soulu. Ve videu jsou slyšet výkřiky „Promiňte“, když mladík sundává banán ze zdi. Na oslovení ovšem nereaguje a pojídá banán, zatímco celá místnost postupně utichne.

Když student ovoce snědl, nalepil na zeď slupku. Incident trval méně než minutu. Mladík pak místním médiím vysvětlil, že Cattelanovo dílo považuje za vzpouru proti autoritám a svůj krok označil za vzpouru proti němu.

„Poškození uměleckého díla by se také dalo vnímat jako umělecké dílo, myslel jsem si, že by to bylo zajímavé… Není to tam nalepené, aby se to snědlo?“ tázal se v komentáři pro stanici KBS.

Muzeum banán v expozici mění každé dva až tři dny, po studentově zásahu tedy rychle umístilo jeho náhradu. Vedení muzea uvedlo, že po studentovi nebude požadovat žádnou náhradu škody.

Cattelan je považován za velkého provokatéra uměleckého světa. Když se o incidentu dozvěděl, prohlásil, že „to vůbec není problém“.

Není to poprvé, co Cattelanovy banány snědl návštěvník. V roce 2019 sundal ovoce ze zdi umělec David Datuna v Miami poté, co se umělecké dílo prodalo za 120 tisíc dolarů. I tehdy byl banán rychle nahrazen jiným a proti dotyčnému nebyly podniknuty žádné kroky, píše BBC.