V aukci se prodal obří gorgosaurus. Sběratel za něj dal šest milionů dolarů

Kompletní fosilie obřího masožravého gorgosaura se ve čtvrtek prodala v New Yorku za více než šest milionů dolarů (145 milionů korun). Nový majitel tohoto sedmasedmdesát milionů let starého dinosaura s mohutnými čelistmi plnými ostrých zubů a s drobnými předními končetinami není známý, informuje server CNN.

Gorgosaurus byl příbuzný obávaného Tyrannosaura rexe, byl ale rychlejší a měl silnější stisk čelistí, uvedla aukční síň Sotheb’s, která ho nabídla jako zlatý hřeb přírodovědné aukce. Predátor měřil na výšku 2,8 metru a na délku 6,7 metru. V období pozdní křídy žil na území dnešních Spojených států a Kanady.

„Jako mistru lovu své doby, v níž pravděpodobně lovil ve čtyřčlenných smečkách, byl gorgosaurus dominantní silou a ojedinělým predátorem,“ píše Sotheby’s. Aukční síň minulý týden na Twitteru upozornila, že na rozdíl od většiny podobných exemplářů impozantní masožravec nemá jméno. Spustila proto nezávaznou anketu, ve které zvítězila přezdívka Gorgeous George (Úchvatný George).

Kosti prodaného jedince byly objeveny v roce 2018 na soukromém pozemku v centrální části amerického státu Montana. Všechny další známé zkamenělé pozůstatky tohoto druhu jsou ve sbírkách muzeí. Prodaný exemplář je tak jediný nabídnutý pro soukromou kolekci.

Dinosauři patří do muzeí, oponuje vědec

„Gorgosaurus nebyl nikdy nabídnut na aukci a příležitost sdílet ho poprvé s veřejností je pro mě neuvěřitelným potěšením a vrcholem kariéry,“ uvedla v tiskovém prohlášení Cassandra Hattonová, která v Sotheby’s dohlíží na sekci vědy.

CNN ale připomíná, že se proti prodeji vzácných fosilií do soukromých rukou staví vědci a muzea. Poptávka po dinosauřích fosiliích je podle expertů stále vysoká, což jejich cenu k frustraci muzeí a dalších výzkumných institucí žene nahoru.

V roce 2020 se kompletní kostra Tyrannosaura rexe, mezi veřejností stále jednoho z nejpopulárnějších druhů, na aukci v New Yorku prodala za 31,8 milionu dolarů (769,75 milionu korun). Exemplář pojmenovaný Stan utrženou sumou čtyřnásobně překonal předchozí rekord, pokud jde o vydražení dinosaura.

„Podle mého názoru to nepřináší nic dobrého,“ uvedl paleontolog David Polly z univerzity v Bloomingtonu v americkém státě Indiana. „I když v USA neexistuje žádný zákon pro zkameněliny ze soukromých pozemků, jako vědec se domnívám, že fosilie jsou důležité pro nás pro všechny a opravdu by měly být umístěny do veřejných depozitářů, kde je lze studovat, kde se z nich může těšit a učit široká veřejnost,“ dodal.

„Jsem nešťastný z toho, že mají dinosauři cenovku. Ale ta záležitost není černobílá,“ řekl paleobiolog Gregory Erickson z univerzity ve floridském Tallahassee. „Muzea mají historii nákupů komerčních exemplářů,“ upozornil odborník.