Vlna veder trápí Čínu. Teploty se šplhají nad čtyřicet stupňů

UDÁLOSTI: Čínu zasáhla vlna veder (zdroj: ČT24)

Záplavy a extrémně vysoké teploty sužují Čínu. Letní vedra přišla dřív než obvykle a vyžádala si už několik obětí. Úřady varují, že o víkendu by teploty v některých městech mohly překročit 40 stupňů Celsia, platí tam nejvyšší stupeň výstrahy před horkem.

Teplotní rekordy padají v desítkách čínských měst. V Šanghaji naměřili několik dnů po sobě přes 40 stupňů. „Je extrémní horko, tak vysoké teploty v Šanghaji nepamatuju. V podstatě každý den je kolem čtyřiceti stupňů Celsia,“ říká místní obyvatel Sü Kuang-če a Šanghajanka Jang Mej dodává: „Cítím se, jako bych vylezla ze sprchy. Hrozné teplo.“

Nemocnice kvůli kolabujícím občanům nestíhají příjem. Navzdory vedru také dál pokračuje testování na covid-19, neboť ohniska nákazy se stále objevují. Zdravotníci v neprodyšných gumových oblecích jsou splavení potem. „Oblečení vespod nikdy neuschne. Celý den je mokré. Ten oblek je neprodyšný,“ uvádí zdravotník Pcheng Lej.

Některá města otevřela bývalé protiletecké kryty, aby se obyvatelé mohli schladit, naplno jedou klimatizace a zatěžují elektrickou síť. Úleva není na obzoru. Předpovědi slibují vedra až do konce srpna.

Velkou část země zasáhly také přívalové deště a záplavy. V jižní a střední Číně musely opustit domovy statisíce lidí. Podle odborníků jsou extrémní výkyvy počasí kvůli změně klimatu čím dál tím pravděpodobnější.