Čína spustila na vodu svou třetí letadlovou loď, navrhla a postavila ji sama

Studio ČT24: Richard Turcsányi o nové čínské letadlové lodi (zdroj: ČT24)

Čína v loděnicích v Šanghaji spustila na vodu svou třetí letadlovou loď. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na čínská státní média. Plavidlo, které Číňané sami navrhli a postavili, dostalo jméno Fu-ťien podle jedné z čínských pobřežních provincií.

Spuštění nové letadlové lodi na vodu demonstruje rostoucí vojenskou kapacitu Pekingu v době, kdy se stupňuje napětí mezi Čínou a Spojenými státy kvůli Tchaj-wanu a čínským nárokům na území v Jihočínském moři.

Nová letadlová loď byla pojmenována po provincii Fu-ťien, která se nachází nedaleko Tchaj-wanu na opačné straně Tchajwanského průlivu a je sídlem velitelství východního okruhu čínské armády.   

Podle vedoucího výzkumníka projektu Sinofon, Richarda Turcsányiho, ale hraje loď více symbolickou roli, než aby plnila aktuální vojenskou potřebu země. „Tím, že Čína má třetí takovou loď, vysílá určitý signál,“ říká. 

Čína má totiž své nejdůležitější bezpečnostní zájmy – ať už jde o Tchaj-wan, či Jihočínské moře – ve své bezprostřední blízkosti, a dokáže je tak v případě potřeby pokrýt letadly startujícími ze své pevniny. 

Třetí v pořadí

Svou první letadlovou loď Liao-ning zařadila čínská armáda do aktivní služby v září 2012 a v roce 2016 ji označila za bojeschopnou. Toto plavidlo získala úpravou staré sovětské letadlové lodi Varjag, zakoupené v roce 1998 od Ukrajiny bez motorů, navigace a zbrojního vybavení. Druhou letadlovou loď, pojmenovanou podle provincie Šan-tung, Čína spustila na vodu v roce 2017 a koncem roku 2019 ji zařadila do služby.

Podle agentury AP byla letadlová loď Šan-tung postavena v Číně, ale vycházela ze sovětského designu. Plavidlo Fu-ťien Číňané kompletně navrhli i vybudovali a je také větší a podstatně technicky vyspělejší než předchozí typy. Ke startům letounů bude používat katapulty namísto rampy, jak je tomu u obou starších čínských letadlových lodí. Nyní plavidlo čekají námořní testy.

Zdaleka nejvíc letadlových lodí v aktivní službě mají Spojené státy, a to jedenáct. Následují Čína a Británie se dvěma letadlovými loděmi a Rusko, Francie, Itálie, Indie a Thajsko s jednou letadlovou lodí, napsala agentura AFP.