Brazilské skalní neštěstí má deset obětí

Události: Při zřícení skály na výletní lodě zemřelo nejméně sedm lidí (zdroj: ČT24)

Po sobotním pádu části skály na lodě s turisty na jezeře Lago de Furnas na jihovýchodě Brazílie zemřelo deset lidí. Dalších dvaatřicet osob je zraněno. S odvoláním na informace od místní policie to uvedla agentura AP.

Neštěstí se stalo v brazilském státě Minas Gerais kolem sobotního poledne místního času. „Podle informací, které máme v současné době k dispozici, je potvrzeno sedm mrtvých. Tři oběti stále pohřešujeme. Všichni byli z lodi, která nesla jméno Ježíš. Byla to jedna ze čtyř lodí, které zřícení skály zasáhlo,“ sdělil mluvčí hasičů Pedro Aihara.

Okolnosti neštěstí vyšetřuje brazilské námořnictvo. Skála se ulomila poté, co v oblasti několik dní pršelo. Déšť způsobuje, že útesy jsou náchylnější ke zřícení, vysvětlují místní hasiči.

Pád skály v Brazílii zachycený mobilem
Zdroj: ČT24/Twitter

Svědci se je snažili varovat

Z dvaatřiceti zraněných je devět lidí v nemocnici. Jeden z nich je s poraněním hlavy v kritickém stavu. Některé zdroje uváděly, že se v souvislosti s neštěstím pohřešují dvě desítky lidí. Podle Aihary byla ale většina na nemocničních seznamech.

Všichni na palubě byli z jedné rodiny nebo přátelé. Oslavovali konec prázdnin. Než se útes zřítil, ostatní turisté, kteří pluli dál od stěny, je křikem varovali. Na internetu se šíří videa, kde je vidět okamžik, kdy se skála odděluje od stěny útesu.

Zdá se, že nejméně jeden ze člunů se potopil, zatímco jiným se podařilo uniknout. „Na místě máme potápěče, kteří vodu prohledávají. Vyšetřovací práce budou pokračovat. Spolupracujeme se svědky, rodinnými příslušníky a místními společnostmi,“ oznámil velitel hasičů Edgard Estevo.