V ekvádorské věznici v Guayaquilu propukly nepokoje. Zemřelo 68 lidí

Při násilnostech ve věznici v ekvádorském Guayaquilu zemřelo v noci na sobotu  osmašedesát trestanců. Podle místních médií to na tiskové konferenci potvrdil tamní guvernér.

Koncem září ve stejné věznici, která je také největší v Ekvádoru, zemřelo při střetech gangů 118 lidí.

Guvernér provincie Guayas Pablo Arosemena v sobotu sdělil, že při násilnostech ve věznici na předměstí Guayaquilu zemřelo 68 trestanců a dalších dvacet pět vězňů utrpělo zranění. Střety se odehrály v pavilonu číslo dvě, v němž je umístěno asi sedm stovek trestanců. 

Násilnosti vypukly ve věznici ve druhém největším ekvádorském městě pozdě večer. Někteří z vězňů podle deníku El Comercio už v noci a časně ráno přes sociální sítě o události informovali a žádali o pomoc.

Před věznicí se ráno shromáždili příbuzní trestanců, zejména ženy, které křičely na policisty a stěžovaly si na nedostatečnou ochranu svých blízkých, zatímco do věznice přijížděly sanitky.

Na sociální sítě se dostalo i video, které ukazuje vnitřek věznice a zkrvavenou podlahu na chodbě. 

V přeplněných ekvádorských věznicích nejsou nepokoje neobvyklé, obvykle jde o střety různých gangů. Koncem září při takových násilnostech zemřelo ve věznici v Guayaquilu 118 trestanců. Při únorových násilnostech zemřelo 80 vězňů. 

Ekvádorská vláda minulý měsíc posílila ostrahu věznic o několik tisíc policistů. Ulehčit přeplněným věznicím by měla také milost pro asi dva tisíce odsouzených.

V Ekvádoru je nyní na čtyřicet tisíc vězňů, přičemž kapacita zařízení je asi o deset tisíc menší. Ve věznici v Guayaquilu, kde v noci na sobotu vypukly násilnosti, je asi 8350 vězňů.