Ústavní soud v Mali jmenoval do čela země velitele vojenské junty

Ústavní soud v Mali v pátek jmenoval prozatímním prezidentem velitele vojenské junty a dosavadního viceprezidenta Assima Goitu. Bývalý velitel speciálních sil nechal tento týden zatknout prezidenta a premiéra a uskutečnil tak v zemi druhý státní převrat za posledních devět měsíců. Goita již dříve slíbil, že bude respektovat přechod k demokratické vládě.

Ústavní soud uznal platnost demise prezidenta Baha Ndaweho. Ten byl v pondělí zatčen spolu s premiérem Moctarem Ouanem. V době, kdy byli vězněni, podle armády rezignovali na své úřady. Oba muži byli následovně propuštěni, před veřejností ale ještě nevystoupili. Po demisi prezidenta podle soudu pravomoci přechází na jeho zástupce, kterým je právě Goita.

Goita uvedl, že v příštích dnech hodlá jmenovat nového premiéra, jehož úkolem bude vést rozsáhlá jednání s dalšími politickými a společenskými skupinami v zemi. Goita dříve prohlásil, že hodlá respektovat termín svolání svobodných voleb v roce 2022, pokud pro to budou vhodné podmínky.

Osmatřicetiletý plukovník Goita stál v čele loňského srpnového puče, při němž armáda svrhla tehdejšího prezidenta Ibrahima Boubacara Keitu.

Mali hrozí sankce, EU svou armádní misi zatím nepřeruší

Pondělní zatčení prezidenta a premiéra odsoudila řada zemí i mezinárodních organizací. Francie a Spojené státy uvedly, že zvažují zavedení sankcí. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell ve čtvrtek prohlásil, že EU zatím nehodlá přerušit svou armádní výcvikovou misí, ve které působí i čeští vojáci.

Mali stejně jako sousední Niger a Burkina Faso čelí deset let útokům islamistických skupin. V regionu kvůli nim zemřely tisíce lidí a statisíce jich přišly o domov.

V zemi od roku 2014 působí rozsáhlá francouzská mise Barkhane, zaměřená na boj s islámskými radikály. V jejím rámci vznikla operace Takuba, jejíž součástí je od letošního roku i jednotka českých speciálních sil. Působit v ní může do šesti desítek českých vojáků. Dalších téměř osm desítek českých vojáků je zapojeno do výcvikové mise Evropské unie EUTM, čtyři čeští důstojníci pak působí v mírové misi OSN (MINUSMA).