Nejvyšší soud USA otevřel prokuratuře cestu k Trumpovým daňovým přiznáním

Americký nejvyšší soud odmítl zablokovat rozhodnutí nižších soudů, podle nichž účetní Donalda Trumpa musí předat exprezidentovy finanční záznamy v rámci vyšetřování vedeného prokuraturou v New Yorku. Verdikt by mohl definitivně ukončit mnohaměsíční bitvu o citlivé dokumenty. Podle agentury Reuters nejvyšší soud manhattanskému prokurátorovi Cyrusi Vanceovi otevřel cestu k Trumpovým daňovým přiznáním a dalším záznamům.

Vance a jeho tým finance 45. prezidenta Spojených států vyšetřují už déle než rok kvůli podezření z dlouhodobého kriminálního jednání ve společnosti The Trump Organization. Prokuratura mimo jiné požaduje od účetnické firmy Mazars vydání finančních záznamů Trumpa i jeho firmy pokrývajících osmiletý úsek. Právníci bývalé hlavy státu se snažili vymáhání dané obsílky co nejvíce zdržet.

K nejvyššímu soudu se záležitost dostala už loni, načež soudní senát odmítl argument právníků tehdejšího prezidenta, že Trump nemůže být předmětem vyšetřování po dobu, kdy je v čele USA. Trumpův tým po neúspěchu podal nový protest s tím, že obsílka manhattanské prokuratury byla politicky motivovaná a je příliš široce formulovaná.

Věc znovu dospěla k nejvyššímu soudu poté, co se okresní i odvolací soud postavily na stranu prokuratury. Totéž nyní učinil i nejvyšší soud, který bez podrobnějšího vysvětlení odmítl žádost o pozastavení platnosti verdiktu odvolacího soudu. Ten firmě Mazars uložil uposlechnout obsílky a předložit požadované dokumenty velké porotě ustavené prokurátorem Vancem.

Podle televize MSNBC se vyšetřovatelé k Trumpovým daňovým přiznáním a k dalším finančním záznamům dostanou „téměř okamžitě“. „Prezidentovi právníci už se nemají kam odvolat,“ uvedl reportér Pete Williams.

To ovšem automaticky neznamená, že by se obsah dokumentů měl brzy dostat na veřejnost. K tomu by mohlo dojít až v rámci případného soudního procesu s Trumpem a jeho společností. Prokurátor Vance své plány v tomto směru nijak nenastínil a po rozhodnutí nejvyššího soudu vydal prohlášení o jediné větě: „Práce pokračuje.“

Zástupci bývalého amerického prezidenta se k věci nevyjádřili.