Soud potrestal další členy německé krajně pravicové skupiny Freital

Události: Soud s členy skupiny Freital (zdroj: ČT24)

Drážďanský vrchní zemský soud uložil dalším čtyřem členům a podporovatelům krajně pravicového uskupení Freital převážně podmíněné tresty, mimo jiné za členství v teroristické organizaci a její podporu. Jeden z odsouzených si ale má za mřížemi odpykat dva roky a šest měsíců. Rozsudky zatím nejsou pravomocné. Už v roce 2018 bylo osm členů skupiny odsouzeno k trestům vězení v délce od čtyř do deseti let kvůli vytvoření teroristické organizace.

Jeden z členů skupiny Freital ve čtvrtek dostal kvůli členství v teroristickém uskupení podle deníku Sächsische Zeitung trest v délce dvou let a šesti měsíců nepodmíněně. Soudci jsou podle agentury DPA přesvědčeni, že 27letý muž se podílel na dvou útocích.

Další dva obžalovaní ve věku 53 a 31 let si kvůli členství v uskupení, škodě na majetku a používání symbolů zakázaných organizací vysloužili dvouleté podmíněné tresty. Jedna 31letá podporovatelka uskupení vyvázla s půlroční podmínkou.

„V odůvodnění rozsudku zaznělo, že soud důvěřuje obžalovaným, že změnili své extremistické smýšlení a projevili účinnou lítost,“ uvedl zpravodaj ČT v Německu Martin Jonáš.

Útoky proti politikům a migrantům

Uskupení Freital v roce 2015 spáchalo několik bombových útoků proti politickým odpůrcům a běžencům. Při přípravě výbušnin skupina používala zábavní pyrotechniku nakoupenou v České republice.

Při prvním útoku z konce července 2015 zničila podle vyšetřovatelů skupina ve Freitalu výbušninou auto politika za stranu Levice, v září pak při dalším útoku okno kanceláře místního sdružení této strany. V říjnu 2015 skupina zaútočila i s použitím kyseliny máselné na alternativní ubytovací zařízení v Drážďanech.

Zbylé dva útoky směřovaly proti běžencům. V noci na 20. září a 1. listopadu 2015 zaútočili členové skupiny výbušninou na byty pro uprchlíky ve Freitalu. Při druhém z těchto útoků zranila skleněná střepina v obličeji šestadvacetiletého Syřana.

„Německou veřejnost znepokojuje hlavně velký počet obžalovaných. Jeden investigativní novinář ARD poukázal na to, že vedle tvrdého jádra násilníků podporovala skupinu Freital také řada místních občanů. Buď tím, že jim poskytovali informace, nebo jim vyjadřovali podporu,“ dodal Jonáš.

Třetí a poslední proces v souvislosti se skupinou Freital začal minulý týden. Před soudem stanuli další tři údajní podporovatelé organizace.

Skupina Freital není osamocená. Počet pravicových extremistů v Německu roste, těch ochotných sáhnout k násilí eviduje tajná služba na 13 tisíc. Země navíc čelí vlně násilností extremistů také z opačného pólu politického spektra. Pachatele se policii podaří dopadnout ani ne v jednom procentu případů.