Po útoku nožem v Birminghamu je jeden mrtvý a sedm zraněných

Po nočních útocích nožem v anglickém Birminghamu zemřel člověk a dalších sedm lidí utrpělo zranění. Dva lidé jsou zraněni těžce. Policie vyšetřuje incident jako vraždu a pátrá po jednom podezřelém.

Podle policie nenese incident „žádnou stopu terorismu“. Zprávy o útoku nožem obdržela půl hodiny po půlnoci místního času (01:30 SELČ). Další pobodaní byli hlášeni nedlouho poté. Podle strážníků spolu jednotlivé incidenty ve městě souvisejí.

„Jeden muž tragicky zemřel. Další muž a žena utrpěli vážná zranění a pět dalších bylo rovněž zraněno, byť je jejich zranění neohrožují na životě,“ upřesnili vyšetřovatelé.

Příčiny incidentu jsou dosud neznámé. „Pracujeme na tom, abychom zjistili, co se stalo. Může trvat nějakou dobu, než budeme schopni cokoliv potvrdit,“ dodala policie. Později sdělila, že pobodaní byli vybráni náhodně a že útoky necílily na konkrétní skupinu obyvatel a patrně nebyly ani spojeny s gangy.

Policista v Birminghamu
Zdroj: Phil Noble/Reuters

„Spousta lidí se do sebe pustila. Byli tam muži, ženy, staří lidé, mladí lidé, taková směsice, jakou jsem neviděla. Lidé vycházeli z barů a restaurací ven se podívat, co se to vlastně děje,“ popsala situaci pro BBC zaměstnankyně jednoho z místních podniků. „Pracuji v klubech přes dva roky, rvaček jsem viděla spoustu. Ale nic takového, jako dnes v noci. Chování těch lidí a řeč těla… bylo to něco úplně jiného,“ dodala.

Podle další očité svědkyně se jednalo o boj dvou skupin mladistvých. Stanici BBC řekla, že slyšela „rasistické nadávky“. V klubech v okolí místa činu se podle ní odehrávala „multikulturní noc“.

Obyvatele Birminghamu vyzvali strážci zákona ke klidu, ale i ostražitosti. Měli by se rovněž vyhnout místu, kde se incident odehrál. Podle BBC jsou v centru města rozmístěny kordony poblíž Gay Village, tedy čtvrti oblíbené komunitou leseb, gayů, bisexuálů a transgenderových osob (LGBT).

V sobotu večer se útok nožem odehrál také v Londýně. Zraněno při něm bylo pět lidí, přičemž jeden je v ohrožení života. Pět podezřelých pachatelů bylo zatčeno. I v tomto případě není pozadí činu známo a stejně tak není jasné, zda spolu oba incidenty jakkoliv souvisejí.