Tradiční koňská spřežení na Princových ostrovech skončila, nahradily je elektromobily

Události: Konec koňských spřežení na Princových ostrovech (zdroj: ČT24)

Istanbul přišel o staletou tradici a jednu z nejznámějších turistických atrakcí – koňmi tažené kočáry na Princových ostrovech. Mnoho zvířat trpělo či dokonce umíralo kvůli špatnému zacházení a nemocem. Magistrát proto spřežení nahradil elektromobily.

Tradiční koňská spřežení na Princových ostrovech jsou už minulostí. Připomínají je jen zaprášené kočáry. Koně, kteří vozili turisty, tam žili ve špatných podmínkách. Podle oficiálních údajů jich umíralo na čtyři sta ročně, což je třetina z celkového množství. Zvířata hynula v průměru pouhé dva roky poté, co je tu zapřáhli do kočárů a povozů.

Poslední kapkou byla epidemie vozhřivky. Kvůli této bakteriální infekci museli loni v prosinci utratit osmdesát koní. Tehdy na ostrovy přišel veterinář Sertac Duymaz. „Koně byli především slabí, podvyživení a měli zničené nohy a kopyta. To vše byl výsledek tahání těžkého nákladu a nedostatku odpovídající výživy,“ vylíčil. 

Podle kritiků šlo o společné dílo majitelů a předchozího vedení metropole. Jedni koně přetěžovali, druzí problém neřešili. „V minulosti vedení města nic nepodniklo. Nulová vůle k intervenci, rozvoji a dohledu nechala zástupce tohoto odvětví napospas a odsoudila k zániku,“ řekl současný starosta Princových ostrovů Erdem Gül.

Namísto kočárů elektromobily

Istanbulský magistrát nakonec majitele vyplatil. Koupil koně a tři sta kočárů. Za každý dal v přepočtu zhruba milion korun. „Cena, kterou jsme majitelům zaplatili, byla až dvakrát vyšší než ta, za kterou obchodovali s licencemi mezi sebou,“ dodal starosta.

Koně postupně míří do jiných částí Turecka. Nahradily je elektromobily. Tradice kočárů skončila, Princovy ostrovy ale zůstávají jediným místem metropole, kam nesmí individuální automobilová doprava.