Bouře Isaias dorazila na Floridu. Přinesla lijáky a prudký vítr

K východnímu pobřeží Floridy dorazila tropická bouře Isaias a přinesla s sebou silný vichr a lijáky. Živel v noci na neděli mírně oslabil a není již klasifikován jako hurikán. Floridské úřady ale uzavřely pláže, přístaviště, parky i místa, kde se dělají testy na nový koronavirus.

Na Floridě, která je nyní jedním z ohnisek koronaviru ve Spojených státech, může Isaias zhoršit snahy zastavit šíření nákazy. Floridský guvernér Ron DeSantis již dříve oznámil, že očekává v souvislosti s počasím výpadky proudu, a doporučil obyvatelům, aby se zásobili vodou, potravinami a léky.

Bouře se ráno místního času (odpoledne SELČ) nacházela asi 70 kilometrů východně od města West Palm Beach. Meteorologové předpokládají, že bude postupovat podél východního pobřeží USA směrem na sever.

V sobotu Isaias ještě jako hurikán zasáhl ostrovy v Karibském moři, následně slábl a v neděli ráno místního času v bouři dosahoval rychlosti 100 kilometrů za hodinu. Podle meteorologů by již Isaias neměl znovu zesílit na hurikán, jak se původně předpokládalo. Přesto musí oblast očekávat hustý déšť, záplavy a prudký vítr.

Přistání astronautů bouře neovlivní

Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) uvedl, že bouřlivé počasí nezměnilo plány na návrat astronautů Roberta Behnkena a Douglase Hurleyho z Mezinárodní vesmírné stanice (ISS) na Zemi. S lodí Crew Dragon soukromé společnosti SpaceX by měli odpoledne místního času dosednout do vod Mexického zálivu. Přistání pilotované mise na moři má být pro americkou kosmonautiku první po 45 letech.

Technici opravují poškozené elektrické vedení
Zdroj: Damon Higgins/ČTK/ZUMA

Na Bahamách bouře Isaias polámala stromy a ničila elektrické vedení. Místní lidé ještě mají v živé paměti loňské řádění hurikánu Dorian a například v metropoli Nassau čekali v dlouhých frontách před obchody s potravinami a před prodejnami s nářadím.

V Dominikánské republice si živel vyžádal nejméně dva mrtvé. V Portoriku hurikán vyvracel stromy, zaplavil ulice měst a přerušil dodávky elektřiny pro tisíce domácností a podniků.