Vědci varují USA před druhou vlnou epidemie, v řadě států přitom znovu sílí ta první

Události: V některých částech USA opět rychle roste počet nakažených (zdroj: ČT24)

Koronavirem se ve světě nakazilo už více než osm milionů lidí. Nejvíc odhalených případů, přes 2,1 milionu, mají Spojené státy americké. Podle Univerzity Johnse Hopkinse zde ve spojitosti s covidem-19 zemřelo už více než 116 tisíc lidí. Pár týdnů po začátku rozvolňování karanténních opatření navíc v některých částech země hlásí nemocnice rekordní počty nových pacientů.

Pandemie koronaviru ve Spojených státech nekončí. V zemi denně přibývá na dvacet tisíc nových případů a stovky lidí umírají. Navzdory tomu jednotlivé státy, včetně nejpostiženějšího státu New York, pokračují v rozvolňování opatření.

„Povolíme setkávání skupin až 25 lidí ve třetí fázi (rozvolňování). Do teď to bylo deset lidí. Je to možné, protože čísla z většiny států jsou dobrá,“ oznámil newyorský guvernér Andrew Cuomo.

Situace ve městě New York se ale k normálu vrací jen velmi pomalu. „V New Yorku lidé stále vnímají hrozbu nákazy koronavirem jako velmi nebezpečnou. Prakticky všichni mají neustále roušky, když vycházejí z domu,“ popisuje Kateřina Dvořáková Manková, která v New Yorku žije.

Donald Trump během předvolební kampaně
Zdroj: Lucas Jackson/Reuters

Prezident Donald Trump je ale optimista. Problémem je podle něj jen několik uzavřených ohnisek. I přes varování lékařů před rychlým šířením nemoci znovu po třech měsících organizuje mnohatisícová setkání se svými voliči.

Hlava státu se zároveň pustila do kritiky úředníků, kteří nepovolili další testování antimalarika Plaquenil s tím, že na koronavirus nefunguje. „Lidé byli vážně nemocní a vypadalo to, že zemřou. Dejme jim trochu toho léku a oni to zvládnou. A pak všichni říkají 'koukněte, prezident se nejspíš spletl',“ stěžuje si Trump.

Právě Trump se stal nejviditelnějším zastáncem užívání antimalarik obsahujících látku hydroxychlorochin, v květnu dokonce oznámil, že je preventivně užívá, aniž by mu je předepsal lékař.

Výrazný nárůst počtu nemocných hlásí jižní státy

Především státy na jihu USA, které začaly s rozvolňováním opatření jako první a často ani neplnily podmínky stanovené prezidentovým odborným týmem, nově hlásí výrazný nárůst hospitalizovaných pacientů. Vědci mluví o možné druhé vlně pandemie, zároveň ale varují, že země stále nemá za sebou ani tu první.

Nová predikce dalšího vývoje není dobrá. Vědci odhadují, že do začátku října zemře kvůli covidu-19 více než 200 tisíc lidí. Je to o 30 tisíc víc, než modely doteď odhadovaly.

S rozvolňováním opatření ale zároveň roste i počet míst, kde je povinné zakrytí dýchacích cest. Roušky, respirátory, nebo alespoň šátky musí mít zákazníci mnoha obchodů. Vyžadují je i velké aerolinky. Kdo je odmítne mít na sobě, toho do letadla nepustí.