Terorismus chemickou zbraní. Před 25 lety sekta Óm šinrikjó zaútočila v tokijském metru

Skupina radikálů náboženské sekty Óm šinrikjó (Učení Nejvyšší pravdy Óm) vypustila 20. března roku 1995 jedovatý plyn sarin v metru v japonském Tokiu. Při tomto teroristickém činu zahynulo třináct lidí a u dalších několika tisíc se projevily různé vážné problémy. Pachatelé útoku byli popraveni v roce 2018.

Útok skupiny Óm šinrikjó byl nejhorším masovým teroristickým činem provedeným na území Japonska od druhé světové války. V dějinách terorismu přitom drží ještě jeden neblahý primát – poprvé byla místo výbušnin použita chemická zbraň.

Samotný útok byl velmi přesně načasován. Útočníci si vybrali dopravní špičku kolem osmé hodiny ranní a tři frekventované linky metra v blízkosti důležitých vládních budov. Pět nejspolehlivějších členů sekty, kteří byli chráněni protilátkou, vypustilo během tří až pěti minut kapalný sarin z jedenácti igelitových sáčků obalených novinami, které položili na podlahy vagonů metra v pěti stanicích. 

Útokům podlehlo třináct obětí

Naštěstí se jednalo o nekvalitní, asi třicetiprocentní sarin, který velmi zapáchal (v čisté podobě je plyn smysly nerozpoznatelný). To cestující v podzemní dráze varovalo a zřejmě zabránilo větším ztrátám na životech.

Výpary nervového plynu nicméně vyvolaly zhruba u 5500 lidí ztížené dýchání, pálení očí, horečky, mdloby a zvracení. A třináct osob otravě podlehlo. Stovky lidí byly lékaři navíc klasifikovány jako „psychologické oběti“, což byly osoby bez reálných symptomů zasažení. 

Příslušníci požární a chemické jednotky v ochranných oblecích před zásahem v jedné ze stanic
Zdroj: ČTK/Jiji Press Photo

Incident vyslal do celého světa varovné signály, že něco podobného se může stát kdekoli. Kromě toho vyšla najevo nepřipravenost japonských orgánů na podobnou chemickou katastrofu i selhání místních tajných služeb, které nezachytily varovné signály o přípravách činu. 

I když se k teroristickým útokům nikdo nepřihlásil, stopy směřovaly k náboženské sektě Óm šinrikjó. Policie v následujících týdnech prohledala její sídla, kde našla tuny chemikálií potřebných k výrobě sarinu, části střelných zbraní a důkazy o vývoji biologických zbraní.

V přímém přenosu byl 16. května 1995 zatčen poloslepý guru sekty Šókó Asahara, který byl obviněn z teroristických útoků, vražd a dalších zločinů. Trest smrti si třináct hlavních organizátorů včetně Asahary vyslechlo až po deseti letech, všichni se ale odvolali.

Šókó Asahara na smínku z roku 1995
Zdroj: KYODO Kyodo/Reuters

Poprava se udála po 23 letech od útoků

Japonská justice proces s pachateli útoku definitivně uzavřela v listopadu 2011. Provedení poprav se odkládalo, dokud soudy neprošetřily poslední odvolání proti rozsudkům, což se stalo v lednu 2018. Zakladatel a duchovní vůdce sekty Asahara a šest jeho stoupenců byli popraveni počátkem července 2018. Stejný osud potkal dalších šest členů sekty Óm šinrikjó o necelý měsíc později.

Sekta se za útok v tokijském metru omluvila v prosinci 1999. O rok později změnila název na Alef, vzdala se minulosti spojené s násilím a prohlašuje se za umírněné náboženské hnutí. Japonské úřady nicméně jejích asi čtrnáct set členů nadále považují za hrozbu pro společnost a drží je pod přísným dohledem.

Sektu Óm šinrikjó, která měla v době největšího rozmachu až 40 tisíc členů, z toho velkou část v Rusku, založil Asahara v polovině 80. let. V jejím učení se prolínaly prvky buddhismu a hinduismu s apokalyptickými předpověďmi.

Hnutí například hlásalo, že v roce 1997 nastane konec světa a nový svět vytvoří jen skupina vyvolenců. K dosažení tohoto cíle bylo nutné zajistit dostatek zbraní a vyrobit účinný plyn, který měl být použit k útoku na nejvyšší instituce, včetně císařského paláce.