Úsměvy a focení s vojáky. Poláky „jízda dragounů“ nadchla

Americký konvoj projíždí Polskem, které ho vřele přijalo. Do Bělostoku dorazily stovky lidí, kteří chtěli vidět armádní vozidla a vyfotit se s vojáky. Někteří jim nosili alkohol, jiní koláče. Další zastávka bude v Krakově, pak se konvoj vydá do Česka. Hranice by měl překročit v neděli na třech místech. Průjezd podle průzkumu veřejného mínění nevadí čtyřem z pěti Čechů. Kritici ale svolávají protesty a mluví o „okupační armádě“.

Na náměstí v polském Bělostoku dorazily asi dva tisíce lidí, kteří ozbrojence obklopili a chtěli se s vojáky vyfotit. Pokud mohli, tak si s nimi i promluvili. Starší muž přinesl Američanům zubrovku. „Ať kluci poznají naši pohostinnost,“ řekl podle portálu wyborcza.pl. „Koupil jsem jim šály s nápisem Polsko, ale pak jsem si řekl, že když je taková kosa, přijde vhod i kořalka,“ prohlásil Polák.  

Posádka transportéru Stryker zase dostala od jedné starší paní domácí koláče – byla za to odměněna pusou na tvář. „Cítíme se jako filmové hvězdy,“ smáli se vojáci, s nimiž se mnoho lidí fotilo. „Tak srdečné přivítání jsme nečekali,“ citovala televize TVN24 jednoho z Američanů. „Reakce (polských) médií i veřejnosti jsou veskrze pozitivní. Neprobíhá tu žádná diskuse podobná té v Česku,“ podotkl zpravodaj ČT Václav Černohorský.  

Průjezd amerických vojáků v Česku kritizovala hlavně levicová hnutí a různí aktivisté. Komunisté a některé iniciativy připravují petiční akce. Lidé se svolávají k demonstracím na sociálních sítích. Někteří odpůrci konvoje označili americké vojáky za „okupační armádu“. Prezident Miloš Zeman se vůči tomu ohradil - v souvislosti s konvojem prý musí bojovat s „antiamerickými blázny“. 

Čechům průjezd amerického konvoje nevadí. Vyplývá to z bleskového průzkumu, který pro Českou televizi vypracovala agentura STEM/MARK. Nesouhlas s vojenskou kolonou vyslovil každý pátý respondent. Informovanost o vojenské operaci je velmi vysoká – 91 lidí ze sta o chystané akci ví. Většina se domnívá, že průjezd konvoje přes území České republiky je výrazem spojenectví s NATO. 

NATO chce demonstrovat sílu a jednotu 

Podle generála Boguslawa Packa je konvoj znamením „těm na východě“, že NATO je i nadále silné a jednotné. „Je důležité, aby Poláci viděli alianční vojáky, kteří se účastní cvičení, aby je viděli ve své zemi a pocítili, že nejsou sami,“ prohlásil bezpečnostní poradce polského prezidenta generál Stanislaw Koziej. 

Poláky znepokojuje ruská politika na Ukrajině i manévry v nedaleké kaliningradské oblasti. Kreml tam aktuálně přesunul mobilní raketové systémy Iskander s jadernými hlavicemi. Varšava opakovaně žádá o trvalé umístění amerických jednotek a vyzývá k posílení rozpočtů členských států NATO na obranu. „Jen letos bude na našem území cvičit kolem 10 000 aliančních vojáků. Takže si zvykejme na pohled na americké vojáky, kteří se přesouvají po Polsku,“ poznamenal Tomasz Siemoniak, polský ministr obrany.

V polském Štětíně zároveň začíná fungovat stálá mezinárodní základna NATO. Jednotky rychlého nasazení mají mít příští rok už 400 členů. „Budeme schopní provést potenciální obranné operace na území Pobaltí nebo Polska,“ konstatoval polský generál Boguslaw Samol. Téma obrany země doslova hýbe polskou společností. Armáda chce víc využívat rezervisty a předseda dolní komory parlamentu domluvil poslancům vojenský výcvik. „Sami musíme poukazovat na to, jak důležité je umět se bránit,“ uvedl Radoslaw Sikorski.

Konvoj je nyní na cestě z Řešova do Krakova. „Ve druhém nejlidnatějším polském městě by měl přenocovat a strávit tam další dvě noci. V neděli ráno by pak měl vyrazit směrem Čechy,“ konstatoval Černohorský. 

Konvoj téměř 120 vozidel při cestě z Pobaltí do Bavorska projede šesti zeměmi střední a východní Evropy. Cílem je americká armádní základna u bavorského Vilsecku, který leží asi 65 kilometrů od českých hranic. Mezi 29. březnem a 1. dubnem mají američtí vojáci projet přes české území. 

Plán průjezdu vojsk NATO přes české území
Zdroj: ČT24/ČT24, ČTK

Celkově konvoj urazí na 1800 kilometrů. Operace nese název Dragoon Ride (Dragounská jízda). Podle amerických představitelů má cesta za cíl prověřit schopnosti a možnosti armády, zároveň jde ale rovněž o to ukázat, že Američanům záleží na jejich spojencích v Evropě a jsou vždy připraveni je podpořit. „Ukazujeme tím naši schopnost vzájemné spolupráce se spojenci z NATO a silné vztahy, které máme, a také nám to pomáhá lépe reagovat a přesouvat celou jednotku přes Evropu, přes pětici státních hranic,“ uvedl vedoucí čety Christopher Boldt. 

Podobné přesuny přes území Česka probíhají už od 90. let, jen loni se jich uskutečnilo 131 za účasti víc než 1600 zahraničních vojáků.

Jaký bude mít konvoj program v Česku? 

  • Celkem 516 amerických vojáků ve 118 vozidlech překročí polsko-české hranice v Harrachově, Náchodě a Bohumíně v neděli 29. března.

  • Konvoj obrněných transportérů Stryker, terénních vozů a vyprošťovacích kamionů pojede hlavně po dálnicích a za doprovodu vojenské policie.

  • Vojáci přespí první noc ve Vojenské akademii ve Vyškově, u chemiků v Liberci a u logistiků v Pardubicích.

  • V pondělí se pak všechny kolony vydají do Prahy, kde budou Američané ubytováni v ruzyňských kasárnách.

  • Američané mají v Praze naplánovánu jednodenní přestávku, během níž bude čas na technickou údržbu vozidel, odpočinek jejich řidičů, ale i pietní vzpomínku.

  • Část vojáků se z Prahy vydá autobusem do Plzně, aby položili květiny k památníku nazvanému Díky, Ameriko! připomínajícímu konec druhé světové války a účast amerických vojsk na osvobození Plzně.

  • Ve středu 1. dubna pak kolona přes Plzeň a Rozvadov opustí Česko a zamíří k domovské posádce v německém Vilsecku.