Před rokem vyhlásil papež boj proti zneužívání v církvi. Něco se změnilo, ale ne dost, tvrdí kritici

Reflexe v katolické církvi? Uplynul rok od přelomového summitu ve Vatikánu (zdroj: Horizont ČT24)

Uplynul rok od přelomové vatikánské konference o sexuálním zneužívání kněžími. Papež František ho označil za zlo, které „musí být vyhlazeno z povrchu Země“. Podle aktivistů ale tento problém katolická církev stále neporazila. Kvůli transparentní spolupráci s úřady zrušil František takzvané papežské tajemství. Kritici však tvrdí, že ani tato reforma nestačí.

Před rokem papež František svolal do Vatikánu na 190 biskupů a kardinálů z celého světa. Na bezprecedentním summitu si jeho účastníci vyslechli traumatická svědectví lidí, které kněží znásilnili, a kteří se v katolické hierarchii spravedlnosti nedovolali. 

Papež po summitu zavedl postupy pro diecéze, jak taková obvinění nahlásit a jak pojistit odpovědnost biskupů a kardinálů. Jen ve Francii se za uplynulý rok přihlásilo čtyři a půl tisíce nových obětí. Tamní biskupové se shodli na nutnosti je odškodnit.

Archivy Vatikánu jsou vyšetřovatelům stále uzavřené

V prosinci navíc František oznámil, že pro lepší transparentnost zruší „papežské tajemství“. Ani to ale podle obětí a těch, kteří je hájí, nestačí. „Archivy Vatikánu a v dalších mnoha zemích jsou vyšetřovatelům stále uzavřené, neběží žádné civilní vyšetřování,“ říká Matthias Katsch, který obtěžování zažil na vlastní kůži. 

S další kritikou se přidává aktivistka Anne Barrettová-Doyleová: „I dnes je stejně jako před rokem možné, aby biskup vědomě udržoval provinilého kněze ve funkci.“ Ředitelka organizace, která brojí proti sexuálnímu zneužívání v církvi, konstatuje, že z papežova slovníku zcela vymizel pojem „nulová tolerance“, což podle ní o mnohém vypovídá.  

Za pravdu jí může dát nedávný případ ve Francii. V lednu odvolací soud zrušil verdikt vinen pro kardinála Philippa Barbarina. Ten byl za utajování podobných případů dřív odsouzen. 

 Rok po summitu jede za papežem delegace chovanců katolické školy z Argentiny. Případ jejich sexuálního zneužívání je o to horší, že šlo o ústav pro neslyšící. „Prožili jsme mnoho věcí, ale teď stojíme pevně a jsme silní,“ říká Claudia Laberguerieová, jedna z obětí. 

O svém martýriu Claudia promluví nejdřív před výborem OSN proti mučení a výborem na ochranu práv dětí. Až pak se staví ve Vatikánu, který v jejich očích morální kredit ztratil.