Klíčová fáze impeachmentu. Senát začal řešit ústavní žalobu na Trumpa, bojuje se o svědky

Horizont: Senátoři začali řešit ústavní žalobu na Trumpa (zdroj: ČT24)

Americký Senát fakticky zahájil proces, který může vést k sesazení prezidenta Donalda Trumpa z funkce. Demokraty ovládaná Sněmovna reprezentantů vznesla proti Trumpovi ústavní žalobu za zneužití úřadu a obstrukce vůči Kongresu. V úterý by měla být přijata organizační rezoluce, po které budou následovat úvodní prohlášení obhajoby a obžaloby. Formálně proces začal již minulý týden ve čtvrtek čtením žaloby. K tomu, aby prezidentova vina byla ve stočlenném Senátu uznána, je třeba dvoutřetinová většina. Tu demokraté podle analytiků nezískají.

Jednání Senátu je veřejné, podle průzkumů ho bude v televizi sledovat velká většina Američanů. Senátoři ale mohou kdykoli vyhlásit debatu za uzavřenou. Jednání vymezují poměrně přísná pravidla, členové Senátu při sobě nesmějí mít ani mobilní telefony.

Je to hoax, vzkázal z Davosu Trump

Sám Trump v době zahájení procesu ve Spojených státech není, účastní se Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu. Šéf Bílého domu označil proces za „hoax“ a „hon na čarodějnice“, který podle něj dopadne v jeho prospěch. Trump po Senátu chtěl, aby žalobu ihned odmítl. Senátoři však upřednostňují její projednání s následným osvobozením prezidenta.

Zpravodaj ČT Miřejovský: Zdá se, že výsledek hlasování v Senátu je předem jasný (zdroj: ČT24)

Zájmy Sněmovny reprezentantů jako žalující strany bude v procesu hájit sedmičlenná skupina demokratických kongresmanů vedená šéfem sněmovního výboru pro zpravodajské služby Adamem Schiffem.

Trumpa jako žalovaného bude bránit tým v čele s právním poradcem Bílého domu Patem Cipollonem a prezidentovým právníkem Jayem Sekulowem.

Součástí obhajoby bude i Ken Starr, který v 90. letech vyšetřoval tehdejšího demokratického prezidenta Billa Clintona a umožnil ústavní žalobu proti němu. Proti žalobě vznese na Trumpovu žádost argumenty i ústavní právník Alan Dershowitz, který se ale brání tomu, aby byl označován za plnohodnotného člena prezidentova právního týmu.

Trumpovi právníci v pondělí ve svém prohlášení k procesu označili ústavní žalobu za „výsledek procesu zmanipulovaného opozičními demokraty“. Senát ji podle nich musí odmítnout, protože prezident neudělal nic špatného.

Senátní republikáni chtějí řeči ve čtyřech dnech

Šéf republikánské většiny v Senátu Mitch McConnell v předloze organizační rezoluce, která unikla do amerických médií, navrhl, aby úvodní projevy obžaloby a obhajoby trvaly 24 hodin na každé straně sporu. Projevy by přitom měly být rozloženy maximálně do čtyř dnů. 

Po čtyřech dnech úvodních řečí by podle návrhu měli senátoři dostat až 16 hodin na dotazy na zástupce obžaloby i obhajoby. Následovat má čtyřhodinová debata. O tom, zda budou pozváni svědci a zda budou moci být předloženy nové důkazy, by se podle McConnellova návrhu mělo rozhodnout až po otázkách senátorů a debatě, tedy pravděpodobně až příští týden. Demokraté požadovali, aby se o svědcích rozhodlo co nejdříve.

Vůdce demokratické menšiny v Senátu Chuck Schumer uvedl, že se McConnell snaží impeachmentový proces co nejrychleji vyřídit. V prohlášení Schumer kritizoval také snahu republikánů zkomplikovat předvolání svědků. Návrh rezoluce, ke kterému může předložit dodatky, označil za „národní ostudu“. Bílý dům naopak návrh na rychlý proces přivítal.

„V této rezoluci senátor McConnell říká, že nechce předložit žádný existující důkaz a že nechce předložit ani žádný nový důkaz. Proces bez důkazů – bez záznamů, beze svědků, bez dokumentů – není vůbec procesem. Je to zástěrka,“ řekl vůdce demokratů v horní komoře.

Jak dlouho bude soudní proces v Senátu trvat, si málokdo troufá odhadnout. „Budu trčet ve Washingtonu bůhvíjak dlouho,“ povzdechl si demokratický senátor z Vermontu Bernie Sanders. Výsledek impeachmentu je nicméně podle mnohých zřejmý: Trump z funkce odvolán nebude. Otázkou však zůstává, jak proces ovlivní jeho šance na listopadové znovuzvolení.

Průzkum pro CNN ukázal rozdělení americké společnosti v názorech na ústavní žalobu Trumpa. Pro jeho odstranění z funkce hlavy státu se vyslovilo 51 procent dotázaných, zbytek s procesem nesouhlasí nebo nemá názor. 

Americká televize uvádí, že souhlas s odvoláním prezidenta vyslovil v tomto průzkumu zatím největší podíl Američanů. Podpora impeachmentu v minulých týdnech a měsících kolísala mezi 36 a 47 procenty, jen loni v říjnu dosáhla rovné poloviny.